Francmasonii din Europa Centrala si de Est si-au dat intalnire la Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 20.03.2015 16:08 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Marele Orient al Romaniei anunţa intalnirea reprezentanţilor Asociaţiei Adogmatice a Obedienţelor Liberale din Europa Centrala şi de Est in data de 21 şi 22 martie, la hotel Timişoara.

AACEE este o grupare internaţionala de asociaţii din Austria, Slovenia, Polonia, Ungaria şi Romania, creata in 2008 şi inregistrata la Bruxelles cu scopul analizarii problemelor regiunii şi al crearii unui bloc unit.
Sub umbrela AACEE se regasesc Marele Orient al Romania, Marele Orient al Poloniei, Marea Loja Liberala a Austriei, Marele Orient al Ungariei, Marea Loja Feminina a Franţei, Marea Loja Feminina a Portugaliei, Marele Orient din Slovenia, Marea Loja Delfi din Grecia, Marele Orient al Austriei, Marea Loja Simbolica din Spania şi Marea Loja Naţionala din Croaţia, Marele Orient al Franţei şi Marele Orient al Belgiei (ca membri observatori).
In anii trecuţi, AACEE a fost preocupata de problemele tineretului in Europa, de cetaţenia europeana şi de problemele sociale din ţarile Europei Centrale şi de Est. Anul acesta, AACEE iniţiaza o serie de conferinţe despre Libertatea de Informare şi Presa, in cadrul carora vor fi abordate problema presiunii economice, a responsabilitaţii scriitorului şi a influenţei consumatorilor de media asupra presei.
Prelegerea va fi susţinuta de preşedintele AACEE, Andras David.
Rezultatele şi eventualele soluţii propuse vor fi prezentate liderilor Uniunii Europene.

Marele Orient al Romaniei este o federaţie mixta de Loji suverane şi este administrat pe principiul separaţiei puterilor.
Ca orice Obedienţa (asociaţie de loji masonice), Marele Orient al Romaniei are o dubla existenţa: Profana şi Simbolica.

In plan Profan, fiecare loja este o asociaţie legal constituita conform legislaţiei in vigoare in Romania.
Fiecare membru al asociaţiei poate fi ales de catre adunarea generala intr-o funcţie de administrare a asociaţiei.

In plan Simbolic, fiecare loja este o asociaţie care perpetua un ritual – in primul rand de iniţiere şi, in al doilea rand, de structurare al reuniunilor, numite Ţinute. Exista mai multe ritualuri practicate de catre Francmasonerie.
Fiecare ritual este codificat cu ajutorul unui text considerat conform; de exemplu Ritul Francez sau ritul Scoţian Antic şi Acceptat.
Marele Orient al Romaniei are patenta (franciza, in limbaj comun) celor doua rituri menţionate. Ca atare, fiecare asociaţie – denumita loja sau atelier in limbaj Francmason - poate practica unul sau altul din aceste ritualuri.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.