Fungii, insectele si acarienii ataca Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 16.01.2014 14:10 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Conditiile climatice din ultimul timp au favorizat aparitia si dezvoltarea unor daunatori si boli la plantele (arbori si arbusti ornamentali) din parcuri si scuaruri.
Conform ultimei monitorizari fitosanitare efectuata in perioada 6 - 10 ianuarie  2014, in parcurile Alpinet, Catedralei, Central, Copiilor, Justitiei, Rozelor, Uzinei si Parvan s-a constatat o infestare cu paduche lanos pe ramurile de dud ornamental, pin si mar ornamental, paduche testos la pin, arsuri bacteriene la pin, fainarea la stejar, rugina trandafirului, erimoza nucului, patari foliale la prunul ornamental, inrosirea si caderea acelor de pin si patarea frunzelor de trandafir.
Toti agentii patogeni bacterieni, micotici sau insectele defoliatoare pot cauza pierderi importante ale vegetatiei existente si pot duce pana la uscarea completa a arborilor si arbustilor ornamentali, rezultand un aspect inestetic pentru zonele afectate.
Pentru evitarea unor aspecte neplacute pentru cadrul natural al municipiului, Primaria Timisoara isi propune efectuarea, in perioada urmatoare, unor tratamente fitosanitre in zonele monitorizate.
Aplicarea de tratamente in perioada de iarna se efectueaza in asa zisele „ferestre calde”, adica in perioadele sau zilele in care riscul de inghet este minim, iar temperatura este in jur de 10 – 12 grade C.
Tratamentele se vor aplica ciclic, in prima etapa pentru combaterea fungilor apoi, in a doua etapa, pentru combaterea insectelor si acarienilor, iar in a treia etapa pentru combaterea aparitiei fainarii sau a ruginii la plante.
Substantele folosite si schema de combatere integrata urmareste reducerea rezervei biologice a microorganismelor patogene si de daunatori, inlocuirea pesticidelor toxice chimice cu cele biologice, incluse in grupele de produse recomandate: insecticide bacteriene, insecticide virale, insecto-acaricide, insecticide biologice.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.