Futurotextile la Timisoara, din inima Parisului

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 08.09.2013 14:20 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Pe 10 septembrie, de la ora 19, la Halele Timco, va avea loc vernisajul expoziţiei FUTUROTEXTILES - TEXTILES INSOLITES, DESIGN & ART, în organizarea Institutului francez din Timişoara.
Expoziţia, care s-a încheiat pe 14 iulie la Cité des Sciences la Paris, va fi itinerată toamna asta şi-n România, între 10 şi 29 septembrie la Timişoara şi începând cu 15 octombrie la Bucureşti.
Proiectul Futurotextiles s-a născut în urma avântului tehnic şi cultural al oraşului Lille, capitală culturală europeană în 2004.
Începând cu 2006, la iniţiativa asociaţiei lille3000, expoziţia propune o viziune de ansamblu a numeroaselor întrebuinţări ale textilelor contemporane, de la creaţia artistică la ştiinţe aplicate.
De la prima ediţie, expoziţia Futurotextiles a avut mai mult de 500000 de vizitatori din lumea întreagă (Lille, Istanbul, Bangkok, Casablanca, Shanghai, Barcelona, Prato, Lodz).
După primele două ediţii (2006, respectiv 2008), expoziţia actuală include noile descoperiri şi pune accentul pe fibrele naturale, pe ultralejer şi pe invenţii demne de autorii de SF.
Expoziţia este compusă din 3 părţi: cea pedagogică, în care sunt explicate originile şi diversitatea textilelor, cea ştiinţifică, în care se pune accentul pe tehnologia viitoare a textilelor şi cea artistică, pentru că noile fibre şi proprietăţile lor speciale inspiră mai mult ca oricând creatorii şi designerii.
Iată două exemple de aplicare a „futurotextilelor”:
Medicină – Tricoul Psyché este echipat de captori discreţi care înregistrează ritmul cardiac şi respirator al individului care îl poartă, cât şi mişcările acestuia. Informaţiile sunt transmise instantaneu către o centrală printr-un sistem de IP/GPRS, iar adaptatea tratamentului poate astfel fi precisă şi ultra-rapidă.
Modă – Wooden Textile realizat de Elisa Stro zyk. Jumătate lemn, jumătate textil, acest material dur şi suplu în acelaşi timp nu-şi găseşte locul în nicio categorie. Mirosul şi aspectul îl fac să pară în acelaşi timp familiar şi straniu, pentru că poate lua forme neaşteptate şi poate procura experienţe tactile paradoxale. Duo-ul Léa Peckre (creatoare) şi Elisa Strozyk (creatoare a materialului) a imaginat pentru Futurotextiles prima ţinută din textil lemnos.
La Timişoara, expoziţia va fi prezentată din 10 până în 29 septembrie, la Halele TIMCO (str. Circumvalaţiunii nr. 8-12) iar accesul publicului va fi gratuit.
Programul de vizitare a expoziţiei este de marţi până duminică, în intervalul orar 10-19. Luni este închis.
Grupurile vor beneficia de vizite ghidate, pe bază de înscriere prealabilă, iar pentru cei mici s-a prevăzut o vizită asistată, în fiecare sâmbătă, de la ora 11.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.