Gataia si Semlacul Mic, cel mai grav afectate de inundatii

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 01.08.2014 23:47 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Avertizarea hidrologica ,,cod roşu” pe raurile din bazinele Moraviţa şi Barzava se menţine in vigoare pana in data de 01.08.2014, ora 21.
In acest rastimp, precipitaţiile abundente şi scurgerile de apa de pe versanţi afecteaza grav localitaţile din sudul şi sud-estul judeţului Timiş.

Cel mai grav afectate sunt oraşul Gataia şi localitatea Şemlacul Mic, unde nivelul apei depaşeşte 1.5 m adancime.
Mai exact, pana la ora 17, au fost evacuate 150 case din oraşul Gataia şi transportate spre Caminul Cultural Gataia 465 persoane şi aproximativ 150 animale de casa.
O casa s-a prabuşit, fiind complet distrusa.
Pe o suprafaţa de aproximativ 4 km, pompierii militari intervin cu motopompe pentru evacuarea apei.
In paralel, pompierii şi jandarmii acţioneaza pentru protejarea cu saci de nisip a locuinţelor neafectate.
Poliţiştii de frontiera asigura paza imobilelor evacuate, iar poliţiştii de la secţiile din zona asigura ordinea publcia.
Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţa Gataia acţioneaza cu 25 voluntari, un tractor cu remorca pentru evacuarea cetaţenilor, o vola şi un buldoexcavator.
Localitatea Şemlacul Mic a fost evacuata, dupa ce nivelul apei a determinat izolarea completa a zonei şi prabuşirea unei case.
Din fericire nu au fost victime, insa la nivelul acestei localitaţi exista persoane varstnice care refuza sa işi paraseasca locuinţele, in ciuda pericolului iminent.
Comuna Jamu Mare, cu localitaţile Ferendia, Laţunaşi şi Clopodia sunt in continuare afectate de apa, pompierii militari alaturi jandarmi acţionand pentru evacuarea apei din gospodariile afectate.
In aceasta zona nu a fost necesara evacuarea populaţiei.
In zona Şipet – Folea s-au inregistrat mai multe solicitari pentru evacuarea apei din locuinţele cetaţenilor.
In localitatea Gherman, paraul Semiţa a ieşit din albie, inundand 15 gospodarii.
ISU Timiş, cu un efectiv de 15 cadre, a evacuat 2 persoane şi intervine pentru limitarea efectelor inundaţiilor.

Pentru soluţionarea rapida şi eficienta a situaţiei şi facilitarea intervenţiei pompierilor, preşedintele CJ Timiş a dispus trimiterea in teren a unei pompe de capacitate marita din cadrul Centrului regional şi transfrontalier pentru prevenirea şi intervenţia in caz de inundaţii.
Aceasta pompa, deservita tot cadrele ISU Timiş, are o capacitate de refulare a apei de aproximativ 10 ori mai mare decat pompele pompierilor militari, evacuand aproximativ 17 000 l apa/minut.
In momentul de faţa, in judeţul Timiş actioneaza 89 pompieri profesionisti cu 32 utilaje de interventie (autospeciale, barci de salvare, motopompe si electropompe), 45 jandarmi, 23 poliţişti de frontiera, 4 echipaje de poliţie rutiera şi poliţişti din zonele afectate, sprijiniţi de catre comitetele locale pentru situaţii de urgenţa ale localitaţilor afectate.

###

Avertizarea hidrologica ”cod roşu” pe raurile din bazinele Moraviţa şi Barzava se menţine in vigoare, iar precipitaţiile au revenit in forţa odata cu caderea serii.
La ora 22.00, in judeul Timiş, oraşul Gataia şi localitatea Şemlacul Mic sunt in continuare inundate, iar cetaţenii au fost evacuaţi in Caminul Cultural din localitate şi la rude.
Probleme provocate de inundaţii se inregistreaza şi in Roviniţa Mare, unde exista risc de acumulare a apei, venite pe DJ 588A, ce leaga Deta de Moraviţa.
In Roviniţa Mare nivelul apei a atins 30 cm şi a inundat 9 gospodarii cetaţeneşti şi anexele aferente.
La faţa locului, 20 militari din cadrul MapN, 11 pompierii militari, 7 jandarmi şi 9 poliţişti de frontiera intervin cu motopompe şi saci de nisip pentru indepartarea apelor.
O situaţie asemanatoare se inregistreaza şi in localitatea Gherman, unde 15 angajaţi ai ISU Timiş acţioneaza pentru evacuarea apelor ce risca sa patrunda in gospodariile cetaţeneşti.
In municipiul Timiţoara, au fost semnalate doua cazuri de inundaţii la subsoluri de imobile, pe strada Palmierilor, respectiv strada Moţilor.
Cele doua intervenţii au fost preluate de SC Aquatim SA Timişoara.
Pana la aceasta ora, in judeţul Timiş nu s-au inregistrat victime.

###

Ca urmare a precipitaţiilor din ultimele 24 de ore, a scurgerilor de apa de pe versanţi şi a sistemelor de canalizare refulate, in judeţul Timiş au fost afectate 18 localitaţi şi 2 drumuri judeţene.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţa Timiş s-a intrunit in cursul dimineţii de 1 august, la ora 08.30, pentru evaluarea situaţiei operative din timpul noptii si reorganizarea echipelor din teren.
Pagubele cele mai insemnate s-au inregistrat in localitaţile Gataia, Şemlacul Mare şi Şemlacul Mic, inca afectate de inundaţii, unde echipajele de intervenţie acţioneaza in continuare pentru evacuarea apelor şi protejarea gospodariilor cetaţeneşti cu saci cu nisip.
In localitaţile Jamu Mare, Ferendia, Laţunaşi şi Gherman s-a intervenit pentru evacuarea apei din 11 gospodarii cetaţeneşti.
De la o stana din localitatea Butin au fost evacuate doua familii cu patru copii, insa au ramas izolate 140 animale.
Din fericire, apele s-au retras in zona şi acestea sunt in afara oricarui pericol.
O situaţie de risc exista insa in localitaţile Moraviţa şi Percosova, unde ca urmare a creşterii rapide a nivelului raului Moraviţa, zona agricola a fost inundata.
In prezent, echipele CJSU Timiş acţioneaza preventiv, inalţand diguri din saci de nisip pentru ca apa sa nu patrunda şi in cele doua localitaţi.
La Recaş au fost inundate 10 gospodarii cetaţeneşti, iar in oraşul Buziaş 27 de gospodarii şi anexele aferente.
De pe un teren extravilan din localitatea Cerna au fost evacuaţi 100 stupi cu albine.
Ploile abundente au afectat şi Spitalul Municipal Timişoara, unde au fost semnalate inundaţii la subsol şi casa liftului.
DJ 588A a fost parţial inundat intre localitaţile Denta şi Roviniţa Mare, dar in prezent este practicabil, iar DJ 592 a fost inundat pe o suprafaţa de 300mp, in dreptul localitaţii Boldur.

Incepand cu noaptea trecuta, echipe ale CFR actioneaza pentru refacerea terasamentului pe tronsonul de cale ferata dintre localitatile Gataia si Voiteg, in vederea reluarii circulatiei feroviare.
In paralel, echipaje specializate de interventie ENEL au fost trimise pentru a conecta curentul electric in zonele din care apele s-au retras.

###

Avertizarea hidrologica ”cod roşu” pe raurile din bazinele Moraviţa şi Barzava se menţine in vigoare pana in data de 02.08.2014, ora 16.00.

La ora 22.00, cele mai mari probleme se inregistreaza in localitaţile Denta şi Roviniţa Mare, unde Barzava si afluentii sai au inundat terenul viran si gradinile oamenilor.

Cele mai multe efective au fost mobilizate in localitatea Denta, unde Barzava a depasit nivelul digului pe o suprafata de aproximativ 300 m, inundand terenul viran, strazile comunei si 11 gospodarii cetatenesti.
Nivelul apei este de aproximativ 10 cm, dar pana in momentul de fata apa nu a intrat in locuintele oamenilor.
Peste 150 de militari, pompieri, jandarmi si politisti de frontiera actioneaza pentru inaltarea digului cu saci de nisip si baricadarea locuintelor.
Nu au fost evacuate persoane din aceasta localitate, insa comitetul local pentru situatii de urgenta este pregatit si pentru aceasta masura.

In Rovinita Mare, nivelul raului Barzava este stabil, insa un afluent al sau a depasit nivelul digului de beton si a inundat 7 gradini si 3 gospodarii cetatenesti.
De asemenea DJ 588A este impracticabil pe o suprafata de 200m, fiind acoperit cu aproximativ 30 cm apa.
La fata locului actioneaza pompierii militari si jandarmii, evacuand apa in aval de canalul raului Barzava si consolidand digul cu saci de nisip.

In localitatea Gataia, nivelul Barzavei este in scadere.
De mai bine de 48 de ore pompierii militari, jandarmii si politistii actioneaza pentru revenirea la starea de normalitate.
Din cele 5 strazi afectate, doar doua mai prezinta probleme de circulatie, insa cetatenii s-au intors in totalitate la locuintele lor, curentul electric a fost conectat si nu se mai inregistreaza probleme.
Se actioneaza in continuare cu motopompele ISU Timis si cele ale Centrului regional si transfrontalier pentru prevenirea inundatiilor in vederea indepartarii apei de pe strazi si de pe terenurile virane.
A fost refacut terasamentul pe tronsonul de cale ferata dintre localitatile Gataia si Voiteg circulatia feroviara a fost reluata.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.