Generalul care a reprimat miscarea studenteasca de la Timisoara in 1956, decorat (si) de Rusia!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 27.10.2015 11:39 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Generalul in rezerva Marin Dragnea a fost decorat cu Ordinul de Prietenie - decoraţia de stat a Rusiei - de catre ambasadorul Oleg Malginov, pentru aportul acestuia la dezvoltarea relaţiilor romano-ruse.

Marin Dragnea a luptat in cel de-al doilea razboi mondial, mai intai ca voluntar pe Frontul de Est cu o Divizie de Cavalerie in cadrul Grupului 52 Cercetare.
In anul 1942, a fost inaintat la gradul de sergent TR, fiind luat prizonier.
S-a intors in tara cu Divizia Tudor Vladimirescu, constituita in 1943 pe teritoriul fostei URSS, cu gradul de sublocotenent (1944).
In perioada 1951 - 1952 urmeaza cursul de perfectionare de pe langa Academia Militara Generala (7 luni), ulterior intre 1952 - 1954 urmeaza cursurile Academiei M.St.M. in U.R.S.S., fiind numit comandant al Corpului 40 Armata (dec. 1954 - 1956).

In perioada Revolutiei din Ungaria din 1956, colonelul Marin Dragnea era comandantul Corpului 38 Armata si al Garnizoanei Timisoara, avand un rol important in reprimarea miscarilor studentesti de solidaritate din acel oras.
Studentii au alcatuit o lista cu revendicari, in care cereau conditii mai bune de trai in caminele studentesti, desfiintarea cotelor din agricultura, retragerea din tara a trupelor sovietice, libertatea presei, autonomie universitara.
Martorii la acele evenimente spun ca studentii de la medicina s-au baricadat in camine, iar armata a tras in cladiri.
Cei care au luat cuvantul la acea adunare au fost arestati de Securitate si anchetati intr-o cazarma dezafectata a Armatei, de la Becicherecu Mic.  
Au fost arestati 700 de studenti, dintre care 80 au fost exmatriculati si condamnati la pedepse de pana la 8 ani inchisoare.

Colonelul (r) Eftimie Ionescu, care a fost loctiitor politic al lui Dragnea in acea perioada:
"In timpul contrarevolutiei din Ungaria, la Timisoara aparusera fenomene de dezordine. Generalul Dragnea i-a chemat pe manifestanti intr-o sala si le-a spus: "Astamparati-va! Nu avem nevoie de haos si dezordine in oras". Ei l-au huiduit, au folosit cuvinte nepotrivite la adresa organelor de partid si de stat. Atunci Dragnea ne-a spus: "Luati-i!". Au fost imbarcati in camioane si dusi la cazarmile din Becicherec. S-au urcat de buna voie in masinile armatei si acolo li s-au acordat toate drepturile...".

Apreciat pentru rezolvarea revoltei studentesti din Timisoara, a fost numit in functia de comandant al Corpului 38 Armata (august 1956 - 1959), fiind inaintat la gradul de general-maior (1957).
Dupa ce in perioada 1959 - 1960 a fost loctiitor al comandantului Regiunii a 3-a Militare iar intre mai 1960 - februarie 1970 loctiitor al comandantului Armatei a 3-a, in anul 1970 generalul Dragnea este numit comandant al Comandamentului Militar Teritorial Cluj Napoca (1970-1973).
Ulterior, gen.lt. Marin Dragnea a indeplinit functii de conducere in cadrul miscarii sportive din Romania, cum ar fi presedinte al Comitetului Olimpic Roman (1974-1984).
Generalul in retragere Marin Dragnea a fost inaintat la gradele de general-colonel - cu 3 stele (prin decretul presedintelui Romaniei nr.198 din 21 octombrie 1994) si general de armata - cu 4 stele (prin decretul presedintelui Romaniei nr. 506 din 30 noiembrie 2000).(wikipedia)

###

La 27 octombrie 1956, mai mulţi studenti de la Facultatea de Mecanica din cadrul Institutului Politehnic din Timisoara (Teodor Stanca, Caius Muţiu, Aurel Baghiu, Aurelian Pauna) au constituit un grup de initiativa pentru organizarea unei intruniri studentesti programata pentru 30 octombrie.
In 3 zile initiatorii au cooptat un numar extrem de mare de colegi de la toate facultatile timisorene.
In 30 octombrie cantina Institutului Politehnic, unde s-a ţinut adunarea, era arhiplina.
Conform estimarilor cca 3000 de studenti au fost prezenti in 30 octombrie.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.