Georgica Cornu, retinut intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani de peste 9 milioane euro

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 11.03.2015 18:49 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Mehedinţi au dispus, la data de 10 martie 2015, punerea in mişcare a acţiunii penale faţa de inculpaţii (aflaţi in stare de reţinere) Cornu Georgica sub aspectul savarşirii infracţiunilor de evaziune fiscala şi spalare de bani, precum şi faţa de inculpaţii Nicula Marius-Petrişor, Ţunea Daniel-Moise, Guran Petru Ioan, Sahanovschi Tudor, Onescu Minuc, Popa Ion, Pup Matei-Marinel, Cristescu Florin, Danci Gavrila, Teleşpan Valeriu, Herbei Marinica — Gligor, Mureşan Cornel, Olariu Cristian — Ionel, Romanescu Claudiu-Grigore, Virvoreanu Constantin, Andrica Cornel, Andrica Marioara, Iordache Adrian — Daniel, sub aspectul savarşirii infracţiunii de evaziune fiscala.

Inculpaţii Cornu Georgica, Nicula Marius-Petrişor, Ţunea Daniel-Moise, Guran Petru Ioan, Sahanovschi Tudor, Onescu Minuc, Popa Ion urmeaza a fi prezentaţi cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile judecatorului de drepturi şi libertaţi din cadrul Tribunalului Mehedinţi.
Faţa de inculpaţii Pup Matei-Marinel, Cristescu Florin, Danci Gavrila, Teleşpan Valeriu, Herbei Marinica — Gligor, Mureşan Cornel, Olariu Cristian — Ionel, Romanescu Claudiu-Grigore, Virvoreanu Constantin, Andrica Cornel, Andrica Marioara, Iordache Adrian — Daniel urmeaza a se lua masura controlului judiciar pentru 60 de zile.

In perioada 2008-2014, reprezentanţii a 88 de societaţi comerciale au dispus inregistrarea in contabilitatea societaţilor a unor facturi fiscale fictive in valoare de peste 22,5 milioane de euro, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 9 milioane euro.

La data de 10 martie 2015, in baza unor autorizaţii emise de catre instanţa, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Mehedinţi, ofiţeri şi lucratori din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi — Serviciul de Investigare a Criminalitaţii Economice, au efectuat 61 de percheziţii in locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi in judeţele Mehedinţi, Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara, Gorj, Caraş—Severin, Valcea, Dolj şi Damboviţa.

###

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Mehedinti au emis, in seara zilei de 10 martie, o ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore pe numele lui Georgica Cornu, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultura Timiş, şi a asociatului sau, Lucian Caraiman.

In aceasta dimineaţa, poliţiştii specializaţi in investigarea criminalitaţii economice au efectuat 61 de percheziţii la persoane banuite de evaziune fiscala şi spalare de bani. 49 de persoane au fost conduse la poliţie, pentru audieri.

La data de 10 martie a.c., sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalitaţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Romane, politistii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinti au efectuat 61 de perchezitii la persoane banuite de evaziune fiscala şi spalare de bani.
Percheziţiile s-au desfaşurat pe raza municipiului Bucuresti şi a 10 judete (Mehedinti, Timis, Arad, Bihor, Hunedoara, Gorj, Caras-Severin, Valcea, Dolj şi Dambovita), la locuintele unor persoane banuite de savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani si la sediile sociale ale societatilor administrate de acestea, urmand a fi puse in aplicare 49 de mandate de aducere.
La activitaţi au participat 300 de poliţişti din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Mehedinţi, Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara, Gorj, Caras-Severin, Valcea, Dolj şi Dambovita.

Din cercetari, a rezultat faptul ca, in perioada 2008-2014, 101 persoane, in calitate de asociati, administratori sau imputerniciti ai 88 de societati comerciale, ar fi eludat obligatiile fiscale.
De asemenea, acestia sunt banuiti ca ar fi dispus inregistrarea in contabilitate a mai multor facturi fiscale emise in baza unor operatiuni comerciale fictive, reprezentand cheltuieli cu achizitia de material de constructii, piese si componente auto, in valoare totala de peste 22,5 milioane de euro (peste 1 miliard de lei), pentru care ar fi dedus ilegal T.V.A. si ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.
Prin aceste operatiuni fictive, ar fi prejudiciat bugetul general consolidat cu peste 9 milioane de euro (peste 460 de milioane de lei).
Ulterior, prin intermediul societatilor controlate, cei in cauza ar fi efectuat mai multe tranzactii financiare, respectiv depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de „rularea” acestor valori prin conturile bancare ale societatilor. Astfel, acestia ar fi disimulat provenienta si circulatia banilor.

Percheziţiile s-au desfaşurat in cadrul unui dosar penal aflat in instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinti, sub supravegherea Parchetului de pe langa Tribunalul Mehedinti.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.