Germania si Franta, o prietenie de 50 de ani

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 15.01.2013 17:43 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Centrul Cultural German şi Institutul Francez, cu sprijinul Consulatului German Timişoara deschide în data de 22 ianuarie 2013, la ora 18, în foaierul sălii multifuncţionale a Consiliului Judeţean Timiş expoziţia „Germania şi Franţa – o jumătate de secol de prietenie şi cooperare“. Evenimentul are loc sub patronajul preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, şi va fi deschis de către directorul Institutului Francez Timişoara, Theirry Sete, şi de Consulul Republicii Federale Germania la Timişoara, Klaus-Christian Olasz.
Expoziţia are loc cu ocazia aniversării a 50 de ani de la semnarea tratatului de la Elysée. Tratatul cooperării franco-germane a fost semnat în data de 22 ianuarie 1963 de către preşedintele Franţei, Charles de Gaulle, şi de către cancelarul german Konrad Adenauer la Paris, în palatul Elysée. Germania şi Franţa au devenit astfel cei mai importanţi parteneri europeni, stabilind prin tratat consultarea reciprocă în probleme precum politica externă, cea de securitate, cea privind tineretul şi cea culturală.
Expoziţia a fost concepută de Centrul de Informare şi Documentare al Ambasadei Germaniei de la Paris şi prezintă pe câte 26 de panouri în limba germană şi franceză dezvoltarea relaţiei franco- germane, considerată exemplară, precum şi reţeaua densă de cooperare. Prin texte informative, citate şi peste 60 de fotografii şi documente, este prezentată istoria ce precedă semnarea tratatului, semnarea acestuia precum şi o povestea de succes a împăcării pecetuluite prin tratat.    
Expoziţia poate fi vizitată la sediul Consiliului Judetean Timiş din 23 ianuarie până în 20 februarie 2013.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.