Grup infractional organizat... de un administrator de firma din Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 17.06.2014 19:22 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea au dispus efectuarea urmaririi penale faţa de:
#FIŢ IOAN RADU, administrator al S.C. POWER DISTRIBUTION S.R.L., sub aspectul savarşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscala şi spalare a banilor
#ILCAU LUPU TITUS EMIL NICODIM, ILIEŞI IOAN şi PAVEN SEBASTIAN COSMIN, administratori ai unor societaţi comerciale, sub aspectul savarşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscala şi complicitate la spalare a banilor
#BALU CLAUDIU LAURIAN, ŞIŞU VALENTIN CLAUDIU şi CHIRIAC COSTICA, administratori ai unor societaţi comerciale, in sarcina carora s-a reţinut complicitate la evaziune fiscala şi complicitate la spalare a banilor

Administratorul S.C. POWER DISTRIBUTION S.R.L. Timişoara, Fit Ioan Radu, a inregistrat in evidenţa contabila a societaţii, in perioada 2009-2012, facturi fiscale emise in numele mai multor societaţi comerciale, reprezentand achiziţia unor servicii de promovare in valoare totala de 18.977.541 lei, existand date şi indicii certe ca aceste servicii ar fi fictive, in sensul ca acestea nu ar fi fost prestate.
Exista indicii rezonabile ca societaţile emitente ale facturilor erau din categoria firmelor 'fantoma', in sensul ca nu funcţionau la sediile declarate şi nu au raportat la organele fiscale activitate economica, fiind doar furnizoare de facturi fictive.
In urma inregistrarii in contabilitate a acelor facturi false a fost creat un prejudiciu bugetului statului in cuantum de 6.534.125,46 lei, din care TVA in suma de 3.662.998,69 lei şi impozit pe profit in suma de 2.871.126,77 lei.

Datele şi indiciile existente pana in prezent releva ca, in vederea realizarii acestei activitaţi infracţionale ilicite, Fiţ Ioan Radu a iniţiat şi condus un grup infracţional organizat la care au aderat ulterior Ilcau Lupu Titus Emil Nicodim, Ilieşi Ioan şi Paven Sebastian Cosmin, administratori unici ai S.C BALCAN FRUKTA S.R.L., S.C. RITMUS S.R.L. şi respectiv S.C. BASCOS TRANS S.R.L. Dupa ce emiteau facturi fictive ce atestau operaţiuni comerciale nereale, cei trei restituiau sumele de bani primite cu titlu de plata aferenta acelor facturi lui Fiţ Ioan Radu, in numerar sau prin transfer bancar. Scopul acestei asocieri a fost acela de crea un circuit fictiv de documente şi un flux aparent de lichiditaţi in numerar care sa justifice, pe deoparte, diminuarea bazei impozabile (impozit pe profit şi TVA) a firmei administrate de Fiţ Ioan Radu, iar pe de alta parte sa ii asigure justificarea provenienţei majorarii patrimoniului personal şi a veniturilor pe care acesta le obţinuse.

Din actele de urmarire penala efectuate in cauza reiese ca Fiţ Ioan Radu a fost sprijinit in activitatea infracţionala şi de alte persoane, respectiv Balu Laurian Claudiu, Şişu Valentin Claudiu şi Chiriac Costica. Aceştia, in calitate de asociaţi sau administratori ai unor societaţi comerciale, au acceptat propunerea lui Fiţ Ioan Radu de a se implica in aceasta activitate infracţionala, respectiv de a emite facturi fiscale fictive catre S.C. Power Distributions S.R.L., de a incasa prin banca contravaloarea acestora şi ulterior de a extrage sumele in numerar şi a le returna in numerar numitului Fit Ioan Radu, in schimbul unui comision cuprins intre 2%-5% din valoarea sumelor astfel tranzacţionate.
Unele dintre persoanele menţionate mai sus au stranse conexiuni fiind implicate in aceleaşi societaţi comerciale sau deruland acelaşi fel de activitate, ori transmiţand intre ele parţile sociale deţinute in acele societaţi comerciale.

O suma de 5.148.734 lei, rezultata in urma savarşirii infracţiunii de evaziune fiscala, a fost transferata succesiv, in scopul ascunderii adevaratei provenienţe ilicite a acelor bani, prin mai multe conturi bancare ale lui Fiţ Ioan Radu şi ale altor persoane care l-au sprijinit in activitatea infracţionala desfaşurata. Ulterior, acele sume de bani au revenit in patrimoniul lui Fiţ Ioan Radu.
La data de 17 iunie 2014, persoanelor sus menţionate, respectiv Fiţ Ioan Radu, Ilcau Lupu Titus Emil Nicodim, Ilieşi Ioan, Paven Sebastian Cosmin, Balu Claudiu Laurian, Şişu Valentin Claudiu şi Chiriac Costica li s-au adus la cunoştinţa calitatea de suspect şi acuzaţiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.