Gunoaiele defecteaza statiile de pompare

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 03.08.2012 12:22 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Funcţionarea un bune condiţii a staţiilor de pompare a apei uzate este periodic afectată de gunoaiele aruncate de consumatori în reţeaua de canalizare. 

Pe raza municipiului Timişoara există 36 de staţii de pompare cu 88 de pompe. Echipele de intervenţie ale Aquatim care se ocupă de întreţinerea şi monitorizarea staţiilor au constatat de multe ori că pompele sunt înfundate de materiile grosiere aruncate în canalizare.
Deşi acestea sunt curăţate şi reparate de fiecare dată, problema continuă să apară, deoarece menţinerea staţiilor de pompare în stare bună de funcţionare depinde şi de modul în care cetăţenii respectă anumite norme elementare.
Din cauza defectărilor repetate ale pompelor, în anul 2011 s-au cheltuit peste 76.000 lei pentru repararea acestora, faţă de 6.200 lei în 2010.
Zonele în care a fost sesizată cu predilecţie colmatarea staţiilor de pompare sunt: Freidorf, Plopi, Ghiroda şi pe str. Câmpului şi Polonă.
În plus, staţiile de pompare au fost proiectate doar pentru preluarea apei uzate menajere, însă imobilele construite în zonele din apropierea staţiilor sunt prevăzute cu un sistem de deversare a apei meteorice direct în sistemul de canalizare. În timpul ploilor, acest lucru duce la depăşirea debitului maxim al pompelor şi creşterea nivelului apei din canalizare.
Defectarea pompelor nu este o problemă care afectează doar activitatea Aquatim, ci poate crea disconfort şi neplăceri consumatorilor. Nefuncţionarea staţiei de pompare pentru o perioadă mai lungă, poate duce, în anumite condiţii, la blocarea sistemului de canalizare şi refularea apei uzate în stradă sau în locuinţe.
Date fiind implicaţiile, este atât în interesul consumatorilor cât şi al Aquatim să se prevină apariţia unor asemenea probleme. De aceea, cetăţenii sunt rugaţi să nu mai arunce în reţeaua de canalizare gunoi menajer sau alte obiecte care împiedică funcţionarea în bune condiţii a acesteia.
Sistemul de canalizare din Timişoara are o lungime de peste 500 km. Colectarea şi transportul apei uzate se fac, în mare parte, gravitaţional. Odată cu extinderea reţelei de canalizare în zonele periferice, pentru că nu se mai poate asigura o pantă suficientă pentru curgerea liberă a apei uzate, au fost realizate în ultimii ani, staţii de pompare.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.