GUVERNARE cu REPETITIE. BANCILE de SANGE, TESUTURI si CELULE UMANE, un PROIECT PHARE balbait din 2008!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 28.04.2017 08:13 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Peste 30 milioane de lei alocate pentru lucrari de constructii si dotari cu echipamente pentru patru banci de sange, ţesuturi şi celule umane in Bucureşti, Iaşi, Targu Mureş şi Timişoara.
 
Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, alocarea sumei de 30,1 milioane de lei, pentru anii 2017-2018, necesara Ministerului Sanataţii, in vederea indeplinirii obiectivelor din cadrul unui proiect PHARE (Proiectului PHARE 2006/018-147.03.11) pentru implementarea directivelor Uniunii Europene privind bancile de sange - unitaţile de transfuzie din spitale - utilizarea terapeutica a ţesuturilor şi celulelor umane.

Proiectul urmareşte creşterea numarului de intervenţii pentru transplantul de organe, ţesuturi (in special piele pentru arsuri) şi celule, destinat pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare, precum şi scaderea cheltuielilor cu tratamentul unor boli cronice.
Fondurile sunt necesare lucrarilor de constructii, dotari cu echipamente si servicii de auditare a achiziţiilor pentru patru banci de ţesuturi si celule umane in Bucureşti, Iaşi, Targu Mureş şi Timişoara, care sa asigure tratament de urgenţa pentru pacienţii care necesita transplant de ţesuturi, evitandu-se astfel importul şi amanarea riscanta a aplicarii tratamentului.
Astfel, proiectul va asigura o creştere a calitaţii asistenţei medicale de specialitate, prin soluţii terapeutice moderne, pentru imbunataţirea starii de sanatate a populaţiei, care nu va mai fi nevoita sa se adreseze unor banci de ţesuturi / celule şi clinici specializate din alte ţari.
Sumele alocate sunt destinate contractarii şi implementarii componentelor necontractate din cadrul proiectului PHARE.
Banii vor fi alocaţi din bugetul aprobat Ministerului Sanataţii, prin virari de credite bugetare de la celelalte tipuri de cheltuieli din cadrul aceluiaşi capitol, astfel pe anul 2017 vor fi alocaţi 29,78 milioane lei şi 0,32 milioane lei pentru 2018.

De asemenea, continuarea implementarii proiectului PHARE in Romania va armoniza activitatea in domeniul bancilor de sange, unitaţilor de transfuzie din spitale şi utilizarea terapeutica a ţesuturilor şi celulelor umane cu celelalte state din Uniunea Europeana, evitandu-se aplicarea procedurii de infringement Romaniei pentru domeniul „utilizarea terapeutica a ţesuturilor şi celulelor umane„.
In lipsa continuarii proiectului şi a unui control eficace in domeniile menţionate, relaţia inter-europeana cu celelalte reţele de Banci de ţesuturi şi celule devine imposibila, contrar Directivelor Europene.
Termenul de transpunere a directivei 23/2004/EC privind standardele de calitate pentru activitatea de transplant de ţesuturi şi celule a fost 31 august 2008.

Prin Hotararea de Guvern nr. 296 din aprilie 2016 au fost aprobate sumele necesare pentru contractarea si implementarea componentelor ramase necontractate din Proiectul PHARE 2006/018-147.03.11 – Sprijin pentru autoritatile de sanatate din Romania pentru implementarea directivelor UE privind bancile de sange - unitaţile de transfuzie din spitale - utilizarea terapeutica a ţesuturilor şi celulelor umane. In luna august 2016, ca urmare a rectificarii bugetare a fost alocata Ministerului Sanataţii suma necesara continuarii implementarii acestui proiect.
Intrucat procedurile de achiziţie nu s-au finalizat pana in noiembrie 2016, pentru continuarea implementarii proiectului a fost necesara modificarea hotararii in acest sens.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.