Habemus Mitropolit... la Timisoara!

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 16.12.2014 15:43 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

In zilele de 16 si 17 decembrie 2014, la Resedinta patriarhala, sub presedintia Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, se desfasoara sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, informeaza Biroul de Presa al Patriarhiei Romane.

In prima zi, dupa deschiderea lucrarilor, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a prezidat sedinta Sfantului Sinod pentru alegerea ierarhului titular in scaunul vacant de Arhiepiscop al Timisoarei si Mitropolit al Banatului.
In zilele de 6 si 7 noiembrie 2014, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Banatului in consultare cu Adunarea eparhiala a Arhiepiscopiei Timisoarei au desemnat prin vot secret drept candidati pe Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, Episcopul Covasnei si Harghitei, Preasfintitul Parinte Dr. Lucian Mic, Episcopul Caransebesului si Preasfintitul Parinte Dr. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei.
Dupa primul tur de scrutin nicunul dintre cei trei candidati desemnati nu a intrunit numarul necesar de voturi (jumatate plus unu din numarul total de voturi valid exprimate) pentru a fi ales.
In continuare, a fost organizat un al doilea tur de scrutin intre  Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, Episcopul Covasnei si Harghitei, si Preasfintitul Parinte Dr. Lucian Mic, Episcopul Caransebesului.
Sfantul Sinod a ales prin vot secret pe Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan in scaunul vacant de Arhiepiscop al Timisoarei si Mitropolit al Banatului cu 26 de voturi din 45 de voturi valid exprimate.
Intronizarea noului Mitropolit al Banatului va avea loc duminica, 28 decembrie 2014, in Catedrala mitropolitana din Timisoara.

###

Ioan Selejan (n. 16 noiembrie 1951, Petrani, Bihor) este un cleric ortodox roman, primul episcop al Episcopiei Covasnei şi Harghitei, funcţie pe care a ocupat-o intre 1994-2014.
Ioan Selejan a absolvit Şcoala Tehnica de Construcţii (in prezent Colegiul Tehnic Constantin Brancuşi) din Oradea in anul 1971.
A efectuat apoi stagiul militar la Timişoara, Lugoj şi intr-o locaţie neprecizata.
A urmat apoi Facultatea de Instalaţii şi Automatizari din Bucureşti, pe care a absolvit-o in 1976.
Dupa intrarea la Manastirea Lainici in 1980, a urmat Seminarul Teologic din Craiova, pe care l-a absolvit in 1986.
Studiile teologice le-a absolvit la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sibiu, in promoţia 1990.
In perioada 1991-1994 s-a aflat la Institutul Biblic din Ierusalim, unde a obţinut doctoratul in ştiinţe biblice, egiptologie şi orientalistica.

In anul 1980 şi-a inceput viaţa monahala la Manastirea Lainici, judeţul Gorj, unde a fost hirotonit diacon in 6 august 1990.
Ca inginer a condus lucrarile de construcţie a noii biserici a manastirii.
A fost hirotonit preot la Manastirea Tismana in 15 august 1990.
Intre 1990-1994 a fost stareţul Manastirii Lainici.
In anul 1994 a fost arhimandrit şi superior al Aşezamintelor Romaneşti de la Ierusalim.
In 9 iulie 1994 a fost ales episcop al Covasnei şi Harghitei, la recomandarea mitropolitului Antonie Plamadeala, care l-a hirotonit episcop la Manastirea Topliţa din judeţul Harghita in 20 iulie 1994.[2] In 25 septembrie 1994 a fost instalat episcop al Covasnei şi Harghitei, la Miercurea Ciuc.
La inceputul anului 1999 a intermediat „Pacea de la Cozia”, acordul dintre minerii lui Miron Cozma şi guvernul Radu Vasile, acord care a pus capat Mineriadei din ianuarie 1999.
Pe 12 septembrie 2007 a fost unul din cei trei candidaţi la scaunul patriarhal al Bisericii Ortodoxe Romane.
Pe 23 februarie 2008 sinodul mitropolitan ortodox de la Iaşi l-a desemnat drept candidat pentru funcţia de mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, alegere care va avea loc pe 5 martie 2008.
In şedinţa Sfantului Sinod al BOR din iunie 2009 episcopului Ioan Selejan i-a fost acordat titlul de arhiepiscop onorific.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.