Hamlet se da in spectacol la Timisoara de Sfantul Nicolae. Pe ritmuri de hip-hop si muzica electronica...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 05.12.2015 12:43 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Teatrul Naţional prezinta demoHAMLET. concert SUBCARPAŢI, duminica, 6 decembrie, de la ora 19.
demoHAMLET incepe in foaier, continua in Sala Mare, in balcon, in stal.
”A fi sau a nu fi, asta-i intrebarea… Mort sau viu: oare care este calea?”.
Este o intrebare care rasuna de 415 ani, de cand Shakespeare a intrebat prin intermediul lui Hamlet.
 
Hamlet este, probabil, unul dintre cele mai incifrate şi mai puternice texte ale lui Shakespeare, un text politic, social, dar, tototada, o poveste a omului nepregatit pentru confruntarea cu agresivitatea politicului şi a socialului.
Piesa Hamlet  şi-a pastrat actualitatea nealterata, replicile mustind de sensuri pe care niciun regim politic şi niciun context social nu le-au putut relativiza.
 
Acest text işi regaseşte necesitatea in prezentul societaţii noastre, iar Ada Lupu Hausvater, care semneaza direcţia de scena, citeşte Hamletul shakespearian ca pe un manifest pentru normalitate, pentru dreptul oamenilor la fericire individuala, la libertate, la opinie liber exprimata şi impartaşita.
Cu demoHAMLET. concert SUBCARPAŢI, Ada Lupu Hausvater creeaza un preambul pentru spectacolul pe care Teatrul Naţional din Timişoara il pregateşte pentru primavara anului viitor.

„Ideea montarii lui Hamlet in imediata realitate mi-a aparut in momentul in care am facut cunoştinţa cu Bean, inaintea unui concert Subcarpaţi, langa Teatrul Naţional, in mijlocul publicului din ce in ce mai numeros care venea sa-i asculte cantand. Am facut cunoştinţa cu un om frumos, autentic, un om normal, calitate pe care o caut in jurul meu şi pe care nu intotdeauna o gasesc. Incepe concertul. Pe scena, el continua sa ramana la fel, alaturi de intreaga trupa. Muzica lor devine un demers personal, la fel de autentic. Atunci m-am intrebat daca nu cumva publicul din jur are nevoie de propriul lui Hamlet, şi mi-am dat seama ca piesa lui Shakespeare este contemporana cu mine şi cu oamenii din jurul meu, cata vreme şi Hamlet este doar un om tanar, normal, pus in situaţii anormale.”, declara Ada Lupu Hausvater, regizorul spectacolului.

In demoHamlet se regasesc elemente din folclorul romanesc, retranspuse pe beat-urile hip-hop, dubstep, muzica electronica etc. ale Subcarpaţi, ca arhetip de conştiinţa al unui spaţiu spiritual.
demoHamlet este un spectacol al aparentelor paradoxuri: nu doar combinaţia Shakespeare - muzica Subcarpaţi, ci şi traducerea „remix” semnata de cunoscutul dramaturg Peca Ştefan pentru acest proiect.
Pe scena vor urca Matei Chioariu (Hamlet), Ion Rizea (Claudius), Claudia Ieremia (Gertrude), Victor Manovici (Horatio), Catalin Ursu (Marcellus), Bogdan Spiridon (Barnardo) şi, nu in ultimul rand, Marius Andrei Alexe, liderul trupei Subcarpaţi, in rolul Fantomei; acesta joaca in spectacolul Adei Lupu Hausvater, şi canta: concertul Subcarpaţi se naşte din replicile lui Hamlet.
 
In mod excepţional, pentru spectacolul demoHAMLET. concert SUBCARPAŢI s-au pus in vanzare bilete şi la galerie.
Acestea pot fi achiziţionate de la Agenţiile Teatrului Naţional (Agenţia „Maraşeşti”, str. Maraşeşti nr. 2 şi Agenţia „Sala 2”, Parcul Civic) sau online pe www.tntimisoara.com.

Fotografii: Adrian Piclişan / TNTm

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.