Heinz Doll, inca un nume pe lista cetatenilor de onoare

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 20.04.2012 06:00 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Consiliul Local va supune votului în plen aprobarea acordării titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara lui HEINZ DOLL, născut la 21 aprilie 1930, la Gruenwettersbach, astăzi Karlsruhe.
A urmat diferite şcoli în localitatea Stupferich, astăzi Karlsruhe, a absolvit pregătirea ca ucenic mecanic la firma producătoare de maşini „Sebold Durlach” din Baden, în perioada 1944 – 1948.
Din 1949, s-a angajat ca reglor şi ca mecanic la firma de maşini de cusut Gritzner- Kayser, devenită mai târziu firma Pfaff. A urmat între 1958- 1960 cursuri seral la REFA, unde s-a specializat pe pregătirea, lansarea şi urmărirea producţiei. Din 1960 a fost transferat la secţia de produse finite din cadrul firmei Pfaff, iar în 1971 a hotărât să se retragă din această firmă şi să se îndrepte spre un nou domeniu de activitate, ca conducător al KREISgeschaftsfuhrer Partidului regional CDU din
oraşul Karlsruhe. În perioada 1985 -2000 a lucrat ca jurat voluntar la Judecătoria şi Curtea de Justiţie din Karlsruhe.
Preşedinte al Cercului de Prietenie Karlsruhe-Timişoara, din 1993 până în prezent, Heinz Doll este o personalitate marcantă şi importantă a vieţii Timişoarei.
Începând din 1993 a iniţiat şi organizat numeroase transporturi umanitare destinate timişorenilor. Destinaţia acestor transporturi umanitare au fost după cum urmează: biserica ortodoxă, biserica catolică, Comunitatea Mozaică, Forumul German, Asociaţia Deportaţilor în Rusia, Primăria Timişoara, precum şi spitalele din Timişoara.
Primăria din Timişoara a primit o centrală telefonică cu 600 de conexiuni, o maşină pentru colectarea deşeurilor menajere şi diverse utilaje pentru întreţinerea spaţiilor verzi.
Radio Timişoara a primit zeci de benzi cu muzică pentru emisiunea în limba germana Universitatea de Ştiinţe Agricole a fost dotată cu o instalaţie de ambalarea laptelui.
Spitalul Clinic Municipal din Timişoara, Spitalul Judeţean, Spitalul CFR, Spitalul pentru Boli Dermatologice şi Oncologice, Clinica de Oftalmologie şi Clinica de Ortopedie au primit sprijin substanţial din partea Cercului de Prietenie Karlsruhe-Timişoara. Au fost transportate paturi pentru spitale, lenjerie de pat, perne, scaune şi aparatură medicală.
Pentru Centrul de Fizioterapie a fost adusă o vană specială, pentru Spitalul Judeţean un aparat de dializă cu filtru şi doi medici au fost şcolarizaţi pentru buna utilizare a acestor aparate.
Pentru Spitalul Clinic de Urgenţă „Louis Ţurcanu” s-a adus un aparat de analiză a sângelui şi alte aparate de dializă.
Şcoli timişorene au fost dotate cu mobilier, aparate pentru sport, aparatură de laborator.
În decembrie 1994 viceprimarul Timişoarei dl. Vasile Olteanu a vizitat Karlsruhe pentru a iniţia contacte economice.
Heinz Doll a fost cel care l-a condus la discuţii cu regiile de transport, regiile autonome şi regia de salubritate din Karlsruhe. Au fost purtate discuţii pe teme începând de la maşini pentru salubrizare, tramvaie şi până la problema sprijinului în administraţie sau ajutoarele sociale.
În decursul anilor au fost aduse tramvaie, care şi astăzi circulă pe străzile Timişoarei.
Cu sprijinul Cercului de Prietenie, în perioada 1992 - 2012 în municipiul Timişoara s-au derulat proiecte de ajutorare socială pentru persoane nevoiaşe prin Asociaţia Caritas, Forumul German, Cantina Socială, etc.
Au fost organizate numeroase vizite şi sesiuni de practică pentru elevi şi studenţi din Timişoara la Karlsruhe, prilej cu care aceştia au putut să vadă modul de lucru în şcoli, facultăţi sau instituţii din Karlsruhe.
Au avut loc numeroase schimburi culturale, artişti din Timişoara, de la Teatrul German, de la Liceul de Muzică, de la Filarmonica de Stat Banatul au ţinut spectacole în Karlsruhe şi artişti din Karlsruhe au jucat pe scenele Timişoarei.
În cadrul târgurilor de Crăciun au fost deschise căsuţe cu produse tradiţionale româneşti la Karlruhe, iar în anul 2008 o delegaţie din partea Cercului de Prietenie Karlsruhe-Timişoara a reprezentat oraşul Karlsruhe la Târgul de Crăciun din Timişoara.
Prin tot ce a realizat a dovedit că este un excelent profesionist, un adevărat bănăţean, un ambasador al mediului universitar timişorean în lume, rămânând fidel Timişoarei natale, contribuind la dezvoltarea socio-ecomonică a Timişoarei.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.