Hotii au dat lovitura la apa timisorenilor

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 22.08.2012 14:03 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Peste jumătate din forajele de apă care alimentează Timişoara au fost vizitate de hoţi. Săptămâna aceasta s-au furat transformatoare electrice, cabluri, siguranţe, panouri electrice şi tablouri de comandă din dotările forajelor Aquatim, de pe fronturile de captare Bazoşul Nou şi Bucovăţ.
Furturile de materiale şi echipamente au dus la scoaterea din funcţiune a forajelor. Apa potabilă furnizată de Aquatim SA în Municipiul Timişoara provine din două surse: 30% apă din subteran, de la cele două fronturi de captare menţionate mai sus, şi 70% apă de suprafaţă, din râul Bega. Din cauza acestor furturi, s-a redus cu aproape jumătate volumul apei captate din subteran care este distribuită populaţiei municipiului Timişoara! Este de menţionat că Aquatim asigură debitul necesar de apă potabilă pentru municipiului Timişoara, prin creşterea debitului de apă captat din râul Bega. Însă forajele reprezintă o rezervă strategică din punct de vedere al alimentării cu apă a municipiului.
Aquatim SA a depus o sesizare la poliţie, prejudiciul estimat, adus societăţii, este de peste 130.000 de lei. La acesta se adaugă şi prejudiciul societăţii Enel datorat furtului transformatoarelor electrice care alimentau aceste foraje. Însă, aceste furturi pun în pericol alimentarea cu apă potabilă, lucru care trebuie înţeles şi de cei care fură şi de centrele de colectare care primesc spre reciclare aceste materiale.
Având în vedere amploarea şi gravitatea situaţiei, Aquatim atenţionează şi în acelaşi timp face un apel către poliţie pentru întreprinderea unor acţiuni de stopare a furturilor şi de luare de măsuri pentru prinderea acestor hoţi. De asemenea, se face apel şi către centrele de colectare pentru avertizarea poliţiei în cazuri de suspiciune de încercare de predare a unor materiale care ar putea proveni din aceste furturi.
Un foraj de apă este bine exploatat dacă pomparea se face continuu şi la un debit cât mai constant. Variaţiile de debit, pornirile sau opririle pompelor duc la depuneri de nisip, şi, în timp la nisiparea forajului. De aceea, exploatarea unui foraj care este oprit un timp, va fi compromisă.
Un foraj oprit pentru o vreme devine inutilizabil.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.