Iata-l pe primul cetatean de onoare al judetului Timis!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 28.10.2014 16:57 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Consiliul Judeţean Timiş va supune votului in plen conferirea titlului de Cetaţean de Onoare al judeţului Timiş Preafericitului Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, pentru merite deosebite in promovarea intereselor judeţului Timiş.
Primul astfel de titlu la nivelul judeţului Timiş, in urma iniţiativei preşedintelui PSD Timiş, Titu Bojin, se va conferi ulterior in cadrul unei ceremonii organizate de catre CJT, cand se vor inmana diploma, placheta şi semnul distinctiv, dupa ce in 2010 a primit şi titlul de cetaţean de onoare al judeţului Caraş-Severin..
Preafericitul Daniel este membru sau preşedinte al multor instituţii  şi organisme ecumenice şi nonguvernamentale, a obţinut mai multe titluri şi distincţii, fiind Doctor Honoris Causa al unor universitaţi din ţara şi strainatate, şi a primit, la 30 septembrie 2007, şi Ordinul Steaua Romaniei in grad de mare cruce din partea preşedintelui Romaniei, Traian Basescu.

Patriarhul Daniel, pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea, s-a nascut la 22 iulie 1951, in satul Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş, şi este actualul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, ales de catre Colegiul Electoral Bisericesc la data de 12 septembrie 2007, fiind inscaunat in aceasta demnitate la 30 septembrie 2007.
Dan Ilie Ciobotea a fost al treilea copil in familia invaţatorului Alexie şi Stela Ciobotea, şcoala primara a urmat-o in satul natal (1958-1962), Dobreşti, iar gimnaziul in localitatea Lapuşnic (1962-1966), judeţul Timiş.
In anul 1966 incepe cursurile liceale in oraşul Buziaş, pe care le continua in municipiul Lugoj, la Liceul "Coriolan Brediceanu" (1967-1970).
Dupa absolvirea examenului de bacalaureat se inscrie ca student la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970-1974), unde obţine Diploma de licenţa in teologie (Noul Testament).
In perioada anilor 1974-1976, a frecventat cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, Secţia Sistematica, sub indrumarea pr. prof. dr. Dumitru Staniloae, apoi şi-a continuat studiile in strainatate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitaţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg (Franţa) şi doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolica (Germania).
La data de 15 iunie 1979 işi susţine teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestanta din Strasbourg.
Din anul 1980, a activat ca lector la Institul Ecumenic de la Bossey – Elveţia (in perioada 1986-1988 fiind şi director adjunct), fiind şi profesor asociat la Geneva şi Fribourg (Elveţia).
La 6 august 1987 intra in viaţa monahala la Manastirea Sihastria cu numele Daniel.
La 1 martie 1990, PC Protosinghel Dr. Daniel Ciobotea este ales, la propunerea IPS Mitropolit Nicolae Corneanu, in rangul de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul “Lugojanul", fiind hirotonit intru arhiereu in Catedrala Ortodoxa din Timişoara la 4 martie 1990.
La 7 iunie 1990 este ales, iar la 1 iulie 1990 este inscaunat ca arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.