I-auzi ce spune economistul Nicolae Taran!..

Scris de Titus Balan | Publicat in 08.07.2013 15:55 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Locul 27 ar putea sa fie onorabil in cazul in care participantul este un maratonist la celebra cursa de la Boston cu zeci de mii de sportivi.
In cazul unei liste cu doar 27 de concurenti/tari acest loc e descalificant.
Dupa o lupta seculara cu vecinii sud-dunareni cu care ne imparteam nu numai istoria comuna cu bucuriile si necazurile ei ci si locurile codase in Europa la mai tot ce inseamna nivel de trai, productie, export, civilizatie si consum, in sfarsit ne-am impus clar si detasat.
In urma eforturilor conjugate ale intregii societati romanesti in frunte cu luminata sa clasa conducatoare am reusit sa ocupam ultimul loc.
E oficial: Romania a devenit cea mai saraca tara din Uniunea Europeana.
In urma cu doua saptamani, Eurostat a dat publicitatii date ample din care rezulta fara posibilitate de tagada ca la indicatorul consum individual (Actual Individual Consum, pe scurt AIC, in terminologia de specialitate europeana).
Ce inseamna concret acest lucru?
Se da in date cuantificabile direct, nivelul de trai dintr-o tara, prin raportarea la consumul de bunuri si servicii pe persoana, in cadrul serviciilor fiind incluse si serviciile publice ca: educatie, invatamant, aparare, cultura si altele.
Este pentru prima data cand sunt accesibile publicului larg date dintr-un clasament riguros stiintific, calculat dupa consum si servicii la preturi echivalente.
Datele pot fi accesate si de pe site-ul institului national de statistica cu o extensie catre Eurostat, dar nimeni nu este interesat de adevar si de diseminarea acestuia.
Primul loc este ocupat de Luxemburg, urmat de Germania si de un lot de tari nordice.
Penultimul loc Bulgaria si, ultimul, Romania...
Analistul economic dr. ing. Nicolae Taran a tradus in cuvinte usor de inteles acesti parametri economici.

„Intr-adevar, din datele precedente rezulta ca nivelul de trai al locuitorilor Romaniei a fost anul trecut de aproape 3 ori mai mic decat al luxemburghezilor, de 2,5 ori mai mic decat al germanilor si de 2,3 ori mai mic decat al olandezilor. Tot din datele precedente rezulta ca doar Slovenia a reusit sa evadeze din plutonul fostelor state comuniste care au aderat la Uniunea Europeana facand schimb de locuri cu Portugalia.
(...) In al doilea rand, este de remarcat ca statele care ocupa ultimele trei locuri in clasamentul AIC, Estonia, Bulgaria si Romania, sunt state sarace in sensul statistic al acestui termen, intrucat consumul individual al locuitorilor acestora reprezinta mai putin de 60% din media UE 27 a acestui indicator. In acest context cred ca si Ungaria si Letonia, state in care consumul individual de bunuri si servicii a reprezentat anul trecut doar 61% din media UE 27, pot fi incluse in categoria de neinvidiat a statelor sarace din Uniunea Europeana”.

La o analiza atenta a cifrelor se poate vedea locul Croatiei (tara recent admisa in uniune) care anul trecut nu concura in cadrul comun, care este superior celui ocupat de tara noastra.
De asemenea, tari inca nemembre ca Turcia si Muntenegru au cifre superioare Romaniei (chiar daca nu cu mult si ele incadrandu-se in lotul tarilor sarace).
Iata cat de paguboase este tendinta maladiva de a da publicitatii doar stiri aparent pozitive sau neutre, in loc de a mobiliza tot ce este decizie la toate nivelurile pentru a iesi macar putin din namolul atotcuprinzator al mediocrului.

”Cred, insa, ca noi, cei care locuim in Romania, nu ar trebui sa ne batem prea mult capul cu problema extinderii Uniunii Europene. In opinia mea, pe noi ar trebui sa ne preocupe mai mult decat orice doua probleme de cu totul alta natura: De ce Romania a ajuns cea mai saraca tara din Uniunea Europeana? Si ce ar trebui sa facem ca sa scapam de saracie?” - conchide economistul timisorean.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.