Iluminatul public din Parcul Copiilor se va face cu senzori radio

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 01.04.2014 14:18 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Iluminatul Parcului Copiilor Ion Creanga Timisoara se realizeaza prin corpuri de iluminat cu lampi clasice, avand o inaltime de 4 m, amplasate de regula la marginea aleilor.
Pentru eficientizarea energetica si reducerea consumului de curent a fost propusa o solutie inovatoare si atractiva din punct de vedere financiar, informeaza Primaria Timişoara, ce presupune monitorizarea, controlul si managementul de la distanta a iluminatului public din Parcul Copiilor Ion Creanga Timisoara. Solutia este bazata pe tehnologia wireless (radio comunicatie).
In perioada urmatoare, Directia de Mediu din cadrul Primariei Municipiului Timisoara va urmari eficienta implementarii acestui sistem in parc prin monitorizarea consumului de energie electrica timp de 3 luni.
Se asteapta o reducere de minim 35% a consumului de energie electrica in conditiile de utilizare corecta a sistemului si fara a afecta confortul cetatenilor.

Totodata, se reduce interventia factorului uman si a costurilor in procesul de operare, din punct de vedere al intretinirii sistemului, cat mai ales din punct de vedere energetic.
In ceea ce priveste Parcul Copiilor Ion Creanga Timisoara, pornirea si oprirea iluminatului se realizeaza de la distanta (de pe un PC, laptop sau smartphone), la momentul exact (bazat pe conditiile locale de luminozitate), se reduce nivelul de iluminare, tot de la distanta in orele de trafic redus si se monitorizeaza de la distanta buna functionare a intregii instalatii, cu alarmare in caz de defectiune.
Din totalul de 256 de stalpi din parc, 50 au fost echipati cu noul sistem de monitorizare si control situati in zona de acces dinspre Bv. Michelangelo (zona denumita “Campia elfilor” si ”Comori ascunse”).
Suma necesara a fost de 83.000,00 lei cu T.V.A.
Sistemul cuprinde dispecer central – aplicatie software (cloud service), sistem de comunicatie GPRS cu dispecerul central, retea senzori radio (Wireless Sensor Network), sistem de control – balast digital programabil DALI, sursele de iluminat existente.

In municipiul Timisoara se doreste implementarea unor astfel de solutii inovatoare deoarece, astfel, se reduc costurile generate de energia electrica consumata pentru iluminatul unor zone verzi, parcuri si scuaruri dar si a unor aliniamente stradale din oras.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.