Impozitele si taxele locale in Timisoara pentru anul 2016. Vezi care sunt!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 26.05.2015 20:36 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Consiliul Local al Municipiului Timisoara a votat proiectul de hotarare din 18.05.2015 privind stabilirea impozitelor si taxelor locale in Municipiul Timisoara pentru anul 2016.
Se stabilesc impozitele si taxele locale pentru anul 2016, dupa cum urmeaza:
a) nivelurile stabilite in sume fixe sunt prevazute in Anexa nr. 1, care cuprinde impozitele si taxele locale pentru anul 2016;
b) cota de impozitare care se aplica valorii de inventar a cladirii la calcularea impozitului pe cladiri in cazul persoanelor juridice, se stabileste la 0,9 %;
c) cota impozitului pe cladiri in cazul cladirilor care nu au fost reevaluate in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta se stabileste la 10%, iar in cazul cladirilor care nu au fost reevaluate in ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinta, cota de impozitare se stabileste la 30%;
d) cota impozitului pe cladiri, in cazul cladirilor a caror valoare a fost recuperata integral pe calea amortizarii, se stabileste la 1,50 %;
e) cota taxei pentru servicii de reclama si publicitate se stabileste la 3%;
f) cota taxei hoteliere se stabileste la 1% fiind aplicata la tariful de cazare practicat de unitatile de profil, pentru intreaga perioada de cazare.
g) cota de impozit pentru cladirile cu destinatie turistica ce nu functioneaza in cursul unui an calendaristic este de 5% din valoarea de inventar a cladirii; sunt exceptate structurile care au autorizatie de construire in perioada de valabilitate, daca au inceput lucrarile in termen de cel mult 3 luni de la data emiterii autorizatiei de construire.

Pentru plata cu anticipatie, pana la data de 31 martie 2016, a impozitului pe cladiri, terenuri sau a impozitului asupra mijloacelor de transport, datorate pe intregul an 2016 de catre contribuabilii persoane fizice se acorda o bonificatie de 10%.

Orice persoana care utilizeaza un panou, afisaj sau structura de afisaj pentru reclama si publicitate intr-un loc public, are obligatia sa depuna o declaratie fiscala la compartimentul de specialitate al Consiliului Local, in termen de 30 zile de la data instalarii, modificarii ori desfiintarii, dupa caz, a panoului, afisajului sau structurii de afisaj.

Depunerea peste termen a declaratiilor fiscale se sanctioneaza cu amenda de 100 de lei in cazul persoanelor fizice, si de 300 de lei in cazul persoanelor juridice.
Nedepunerea declaratiilor de impunere se sanctioneaza cu amenda de 300 de lei in cazul persoanelor fizice, si de 1000 de lei in cazul persoanelor juridice.

Categoriile de persoane fizice cu venituri mici care pot beneficia de facilitati fiscale in anul 2016, precum si procedura si conditiile de acordare a acestora sunt prevazute in Anexa nr.2.

Se acorda scutire de la plata impozitului pe cladiri pe o perioada de 7 ani, cu incepere de la data de intai ianuarie a anului fiscal urmator finalizarii lucrarilor de reabilitare, pentru proprietarii apartamentelor din blocurile de locuinte si ai imobilelor care au executat lucrari de interventie pe cheltuiala proprie, pe baza procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, intocmit in conditiile legii, prin care se constata realizarea masurilor de interventie recomandate de catre auditorul energetic in certificatul de performanta energetica sau, dupa caz, in raportul de audit energetic, astfel cum este prevazut in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, actualizata.
Procedura, criteriile si conditiile de acordare a scutirii la plata impozitului pe cladiri pentru proprietarii apartamentelor din blocurile de locuinte si ai imobilelor care au executat lucrari de interventie pe cheltuiala proprie sunt reglementate in Anexa nr.3.

Procedura, criteriile si conditiile de acordare a scutirii la plata impozitului pe cladire datorat de catre persoanele fizice pentru locuinta de domiciliu in anul 2016 pentru montarea si punerea in functiune de panouri sau instalatii solare pentru incalzirea apei calde menajere si/sau incalzirii locuintelor, respectiv de panouri fotovoltaice pentru producerea / stocarea energiei electrice, sunt reglementate in Anexa nr.4.

Taxele speciale instituite prin prezenta hotarare si cuantumul acestora, pentru anul 2016, sunt prevazute in Anexa nr. 5.

Procedura de acordare a scutirii de la plata impozitului, in anul 2016, pentru cladirile folosite pentru activitati cu caracter social-umanitar, de catre asociatii, fundatii sau culte, este prevazuta in Anexa nr. 6.

Regulamentul privind stabilirea si aplicarea taxei speciale de salubrizare este prevazut in Anexa nr.7.

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

Descarca Anexa 1
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 113.5 Kb
Descarca Anexa 2
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 80.62 Kb
Descarca Anexa 3
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 1.52 Mb
Descarca Anexa 4
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 470.49 Kb
Descarca Anexa 5
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 91.7 Kb
Descarca Anexa 6
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 91.59 Kb
Descarca Anexa 7
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 1.38 Mb
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.