In BANAT sunt 87 de BARAJE, ACUMULARI si NODURI HIDROTEHNICE. Se umbla la regulamentele de exploatare...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 06.02.2018 09:23 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Administratia Bazinala de Apa Banat (ABAB) a actualizat si aprobat 32 de Regulamente de exploatare, la termenele stabilite de legislatie, fiind in lucru alte 11 asemenea Regulamente de exploatare  pentru  constructiile hidrotehnice aflate in Spatiul Hidrografic Banat.

Constructiile hidrotehnice au rol de aparare impotriva inundaţiilor (atenuarea undelor de viitura), de regularizare şi de captare a debitelor de apa (irigaţii, piscicultura, alimentare cu apa potabila şi industriala, agrement, producere de energie electrica).
In Spatiul Hidrografic Banat sunt 87 lucrari hidrotehnice din care ABAB administreaza 43 de lucrari hidrotehnice (16 acumulari permanente, 27 acumulari nepermanente, 4 noduri hidrotehnice).

In cadrul regulamentelor de exploatare se regasesc regulile de baza necesare funcţionarii obiectivelor hidrotehnice, dupa perioada de punere in functiune.
Astfel,  se gasesc toate informaţiile necesare privind exploatarea la ape mari, medii, mici sau deficitare, exploatarea in perioada de timp friguros,  exploatarea in perioada de viitura, dar si masuri de urmarire si prevenire a degradarii calitaţii apei.

“Regulamentele de exploatare se modifica sau se actualizeaza, dupa caz, la schimbarea rolului şi a parametrilor funcţionali ai lucrarii sau ori de cate ori este necesar, pe baza experienţei obţinute in exploatare sau a celor mai avansate cunoştinţe tehnice in domeniu, dar cel puţin o data la 5 ani. Aceste regulamente fac parte integranta din autorizatia de gospodarire a apelor pentru obiectivul hidrotehnic respectiv, iar dupa aprobare, vor fi utilizate de catre serviciile care gestioneaza activitatea de gospodarire a apelor”, a spus directorul ABAB, Titu Bojin.

Conform legii, regulamentul de exploatare pentru un obiectiv hidrotehnic se analizeaza de catre deţinator, in situaţii normale la 5 ani de la aprobare, pentru verificarea corespondenţei cu realitatea.

Acesta ramane valabil numai daca, la data analizei nu s-au produs modificari in ceea ce priveste rolul si parametrii de functionare ai obiectivului, regulile si conditiile de exploatare, etc, deci toata gama de informatii pe care s-a bazat elaborarea documentatiei obiectivului hidrotehnic respectiv.
Pentru constructiile hidrotehnice detinute de ABAB, actualizarea regulamentelor de exploatare este realizata de catre Serviciul Exploatare Lucrari Hidrotehnice, iar aprobarea acestora se realizeaza de ANAR sau ABAB (pentru toate obiectivele hidrotehnice din administrarea proprie, precum si pentru cele din administrarea altor detinatori), in functie de caracteristicile acestor obiective hidrotehnice, care sunt stipulate prin lege.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.