Inca o lovitura data coruptiei din sistemul de sanatate!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 31.05.2016 13:34 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie efectueaza cercetari intr-o cauza penala avand ca obiect savarsirea infractiunilor de luare de mita, dare de mita, abuz in serviciu si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

In cursul zilei de astazi, 31 mai 2016, pe baza autorizatiilor emise de catre instanta, sub coordonarea procurorilor, ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice  - Inspectoratul General al Politiei Romane, impreuna cu politisti ai structurilor teritoriale de investigare a criminalitatii economice din cadrul Inspectoratelor de Politie ale judetelor Arges, Arad, Botosani, Buzau, Brasov, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Iasi, Mures, Neamt, Prahova, Suceava, Sibiu, Timis si Vrancea, efectueaza 26 de perchezitii la cabinetele unor medici aflate pe raza municipiului Bucuresti si a judetelor Arad, Cluj, Constanta si Dolj, precum si la sediile si punctele de lucru a 5 societati comerciale cu profil medical care reprezentau interesele sponsorilor.
Totodata, in baza ordonantelor emise de catre procuror, sunt efectuate verificari operative constand in ridicarea de inscrisuri si probe la un numar de 31 de unitati sanitare aflate pe raza judetelor Arges, Botosani, Buzau, Brasov, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Iasi, Mures, Neamt, Prahova, Suceava, Sibiu, Timis si Vrancea.

Din actele de urmarire penala efectuate pana in prezent a rezultat ca mai multi angajati din sistemul sanitar desfasoara activitati nelegale constand in derularea unor studii clinice cu incalcarea prevederilor legale in materie, fapte cu potential generator de riscuri in ceea ce priveste autorizarea intrarii pe piata a unor medicamente ce afecteaza negativ starea de sanatate a populatiei.
Totodata, din cercetarile efectuate a reiesit ca un medic psihiatru de la un spital din Arad, avand si calitatea de cadru didactic la o universitate din acelasi oras, a solicitat şi a primit sume de bani de la persoane interesate sa figureze cu internari in cadrul Sectiei de Psihiatrie, in vederea fundamentarii/intocmirii ulterioare a unor dosare de pensionare pe caz de boala.

In realitate persoanele in cauza nu sufera de afecţiuni psihice, insa in schimbul sumelor de bani oferite medicului, acesta ii inregistra in evidentele medicale ale spitalului, figurand fictiv atat cu internare cat si cu tratament de specialitate. Majoritatea acestor persoane nu ramaneau internate in spital si nici nu urmau tratamentul prescris.

Mai mult, unora dintre pacienţi le condiţiona internarile fictive de participarea la studiile clinice pe care acelasi medic le conducea.

Scopul acestui demers era obtinerea, pentru sine, de sume suplimentare de bani, intrucat retribuţia medicului pentru derularea acestor studii se cuantifica in funcţie de numarul de pacienţi inrolaţi.

Din probatoriul administrat pana in prezent a reiesit faptul ca medicul psihiatru, utilizand ascendentul moral şi profesional de care beneficiaza in relaţia cu medicii rezidenţi ai Secţiei de Psihiatrie, carora le este indrumator de rezidenţiat, ii determina şi ii constrangea pe aceştia sa savarşeasca astfel de ilegalitaţi.

Studiile clinice erau efectuate fara consimţamantul informat al subiecţilor, fiind consemnate in documentele intocmite aspecte necorespunzatoare adevarului referitoare la diagnostic, starea de sanatate a pacienţilor, tratamentul urmat şi efectele acestuia.
Pentru obţinerea semnaturii pe declaraţia privind consimţamantul participarii la studiu, medicul psihiatru acţiona in doua modalitaţi: fie prezinta documentul pacienţilor sau aparţinatorilor acestuia (in situaţia pacienţilor fara discernamant) drept acord pentru prelevarea unor probe biologice ori pentru efectuarea unor analize (ex: ECG), fie contrafacea sau dispunea unor medici rezidenţi sa contrafaca semnatura.
Pentru a asigura numarul de pacienţi prevazut in protocoale, medicul psihiatru includea in studii şi pacienţi care nu sufera de afecţiunea pentru care era testat medicamentul experimental. La indicaţiile acestuia, medicii rezidenţi şi asistenetele medicale consemnau in foile de observatie simptomele necesare includerii in studiu, omiţand total sau parţial consemnarea simptomelor reale.

Pe parcursul derularii studiilor, medicul psihiatru consemna in foile de observaţii şi in celelalte documente aferente aspecte neconforme cu realitatea dupa cum urmeaza:
- administrarea medicamentelor experimentale chiar in situaţia in care pacientul nu se mai prezenta la vizite şi nu intra in posesia acestora. In acest caz, medicamentele erau scoase din ambalaje şi aruncate sau depozitate in fişetele din incinta secţiei;
- efectuarea de teste şi prelevarea de probe biologice ce confirmau eficacitatea tratamentului experimental, chiar şi in situaţia neprezentarii regulate a pacienţilor la vizite sau a deteriorarii grave a starii de sanatate a subiecţilor ca urmare a administrarii medicamentaţiei din studiu.

In astfel de situaţii, rezultatele textelor erau consemnate fictiv, iar probele biologice fie erau prelevate de la pacienţi anterior inceperii studiului şi depozitate in aparate frigorifice, fie erau recoltate de la cadrele medicale ale Secţiei de Psihiatrie.
Totodata, acesta nu consemna in foile de observaţii administrarea unei medicamentaţii suplimentare neadmise de protocol, dar care producea efectele pozitive vizate de studiu.
In situaţia in care pacienţii nu raspundeau la medicamentul testat pentru a fi menţinuţi in studiu, li se administrau medicamente continand substanţe neadmise in protocolul de studiu, iar pentru a ascunde acest fapt, probele biologice atribuite pacienţilor nu erau recoltate de la aceştia, ci de la cadrele medicale ale secţiei.

Potrivit dispoziţiilor medicului psihiatru, la externare pacienţilor inrolaţi in studiu li se intocmeau doua seturi de documente: unele reale, care consemnau includerea in studiu, diagnosticul şi tratamentul experimental administrat şi altele contrafacute care se inmanau pacientului şi care prevedeau administrarea unui tratament clasic, fara a se menţiona includerea pacientului in studiu.
Prin modalitaţile descrise se urmarea includerea in studii a unui numar cat mai mare de pacienţi şi efectuarea chiar fictiva a cat mai multor vizite, scopul final fiind acela de a incasa sume mai mari din partea sponsorilor.
Verificarile financiar-fiscale sunt asigurate de catre specialisti din cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala, suportul tehnic de catre Directia Operatiuni Speciale, iar suportul informativ este asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.