Inca o stea pe Aleea Muzicienilor din fata Filarmonicii Banatul

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 02.11.2015 12:51 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Asociatia Pro Philharmonia din Timişoara va dezveli o noua stea pe Aleea Muzicienilor din faţa  Filarmonicii Banatul,  joi, 5 noembrie 2015, de la ora 18, dedicata compozitorului, dirijorului şi pedagogului roman Gheorghe Dima.

Personalitate remarcanta, maestrul Gheorghe Dima (1847 – 1925), recunoscut in lumea muzicala nationala si europeana, a infiintat Conservatorul de la Cluj, institutie care si astazi ii poarta numele.
Gheorghe Dima a lasat muzicii romanesti o creatie originala, unitara si reprezentativa, numarand peste 225 de titluri.
A fondat si a condus, cu daruire si competenta, prestigioase ansambluri artistice.
A triumfat, atat ca artist si interpret, cat si ca dirijor, pe numeroase scene de concert si de spectacol, din tara si strainatate.
In ianuarie 1902, si banatenii au avut bucuria de a asista la un concert extraordinar sustinut alaturi de sotia sa, soprana Maria Dima.

Aceasta a opta dezvelire va completa stelele deja existente montate in onoarea binecunoscutelor personalitaţi muzicale: George Enescu, Bela Bartok, Franz Liszt, Johann Strauss, Johannes Brahms, Joseph Joachim şi Sabin V. Dragoi.
Amfitrionul festivitatii este presedintele onorific al Asociatiei, Maria Grapini, care a oferit orasului aceasta stea.
La festivitate vor participa atat membrii Asociatiei Pro Philharmonia, cat si Directorul Filarmonicii Banatul, Ioan Coriolan Garboni.
Dupa incheierea festivitatii, doritorii vor putea asista, incepand cu ora 19, la un concert extraordinar sustinut de Nicu Alifantis, care va urca pe scena alaturi de trupa Zan şi invitatul special Mihai Neniţa, in sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timişoara.
Concertul este organizat de Rotary Club Buzias cu ocazia aniversarii a zece ani de la infiintare, scopul concertului fiind unul caritabil, banii stransi din vanzarea invitatiilor vor fi destinati integral unui proiect caritabil.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.