INCREDIBIL. O SINGURA (!) PRELEVARE de ORGANE la SPITALUL JUDETEAN din TIMISOARA in 2017!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 03.08.2017 13:10 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Conform Registrului Naţional al Agenţiei Naţionale de Transplant, transplanturi In Asteptare la Cardiac sunt 35 de persoane, la Celule reproductive - EmbrioTransfer - 619, la Celule stem hematopoietice - 248, Cornee - 154, Hepatic - 548, Os - Tendon - 15, Pulmon - 3, Renal - 2437 de persoane...

Ca o scurta statistica, trebuie spus ca la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta "Pius Brinzeu" Timisoara, de-a lungul anului 2011, au fost realizate 19 prelevari de organe, cu 4 mai mult decat in 2010.

In ultimii ani, conform informaţiilor aparute sporadic in presa, la Spitalul Judeţean dinj Timişoara au mai fost realizate aproape 20 de prelevari de organe pe an, in 2012 şi 2013. Numarul prelevarilor de organe a tot scazut, astfel incat, in anul 2015, au mai fost realizate 7 prelevari, iar in 2016 – doar 9.
In 2017, situaţia a devenit aproape tragica: o singura prelevare de organe din cele 7-8 cazuri potenţiale intalnite de-a lungul anului.

Pe de o parte, se poate considera o veste buna, daca se considera ca s-ar putea sa fi fost inregistrate mai puţine decese.
Ceea ce este puţin probabil.
Pe de alta parte, numarul mare de bolnavi in aşteptare care aşteapta un transplant şi, implicit, salvarea vieţii, demonstreaza ca in Romania situaţia este tragica.
Poate fi vorba şi de o neincredere a cetaţeanului in sistemul de sanatate, ceea ce este destul de plauzibil, dar şi de o disfuncţionalitate permanenta şi incompetenţa care bantuie pe la Ministerul Sanataţii şi unitaţile subordonate.
Disfuncţionalitate şi incompetenţa care, indiferent de cauze, consecinţele sunt de-a dreptul criminale...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.