INCREDIBIL! ORDIN de la PSD: Afara cu pensionarii din caminele de batrani!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 23.06.2015 10:52 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

In urma cu ceva ani, pe cand era Adrian Nastase la carma Guvernului, s-a facut o aşa-zisa reforma a instituţiilor care adaposteau copiii cu dizabilitaţi.
In sensul ca au fost desfiinţate o mare parte dintre ele, ca sa dea bine la statistica, şi au fost trimişi care pe unde s-a putut, numai sa nu se mai auda de ei.

Iata ca, intr-un fel, povestea se repeta cu caminele de batrani.
Despre caminele de batrani din Romania nu se ştie prea multe pentru ca oamenii prefera sa moara pe strada, decat sa ajunga intr-o instituţie a statului. Unde inca nu s-a auzit de respect faţa de cetaţean...
Poate n-aţi auzit, dar a fost dat Ordinul 2126/05.11.2014 privind aprobarea Standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate persoanelor varstnice, persoanelor fara adapost, tinerilor care au parasit sistemul de protectie a copilului si altor categorii de persoane adulte aflate in dificultate, precum si pentru serviciile acordate in comunitate, serviciilor acordate in sistem integrat si cantinelor sociale.
Acolo, la modulul IV mediul de viata, standardul 3 cazare, caminul trebuie sa aloce 6 mp pentru fiecare beneficiar.
Asta inseamna ca in camerele unde stateau 4 persoane, vor locui 3...

Capacitatea Caminului pentru Persoane Varstnice din Timişoara era de 84 de persoane.
Da, este caminul de batrani pe care PSD Timiş şi marele ministru al comunicaţiilor, Sorin Grindeanu, au promis prin campania electorala ca-l vor face un paradis al batranilor.
Şi s-au ţinut de cuvant.
Il vor face un paradis, dar nu construind ceva şi modernizand.
Pur şi simplu, ori mai da afara din batrani, ori ii lasa pe drumuri.
Social-democraţie curata, monşer!...

Consiliul Local Timişoara va vota, curand, un proiect de hotarare pentru aprobarea capacitatii Caminului pentru Persoane Varstnice Timisoara la 82 de locuri, pentru ca urmeaza sa fie licentiat ca serviciu social.
Totodata, o camera de doua persoane a fost transformata in izolator, conform prevederilor legale, unde sunt izolate persoanele varstnice care prezinta pericol de contaminare pentru celelalte persoane, pana la rezolvarea problemei ivite.
Asistenţa Sociala de la Primaria Timişoara spune ca nu sunt solicitari de internare a persoanelor varstnice cu domiciliul Timisoara, nesolutionate...
Dar spune ca... daca persoanele varstnice care doresc internarea au probleme mari de sanatate, ei sunt directionati catre institutii de specialitate care pot veni in sprijinul nevoilor acestor persoane...

Pe parcursul anului 2014, se spune intr-un raport al Primariei, la Caminul pentru Persoane Varstnice s-au oferit servicii de informare si consiliere unui numar de 150 de persoane care s-au prezentat in vederea internarii.
Pentru 10 de persoane s-a efectuat evaluarea la domiciliu, conform Fisei de evaluare sociomedicala şi a Anchetei sociale, intocmirea documentelor pentru iesirea din evidenta Primariei a unui numar de 14 persoane (12 decese si 2 externari)...
Planurile individualizate de ingrijire si asistenta au fost intocmite de echipa multidisciplinara pentru un numar de 10 de persoane nou internate.
Au fost incheiate cu beneficiarii Caminului un numar de 10 de Contracte de servicii sociale...

Functionarea Caminului de batrani din Timisoara - cu o capacitate de 135 de locuri - s-a facut la 12 septembrie 1975, aprobat de catre Ministerul Muncii.
Persoanele varstnice erau repartizate cate 4 in camere cu suprafata de aproximativ 20 mp, neavand un spatiu adecvat pentru fiecare persoana, careia ii erau alocati aproximativ 5 mp.
Dar, la momentul inceperii functionarii caminului, nu erau specialisti cum sunt acum, carora trebuie sa le asiguri spatii adecvate unde sa isi desfasoare activitatea, cum ar fi psiholog, auditor sau kinetoterapeut.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.