INCREDIBIL. S-a constituit o ECHIPA de COORDONARE a MASURILOR de LIMITARE a EPIDEMIEI de RUJEOLA in judetul TIMIS!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 26.07.2017 14:15 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Se ştie ca mumarul total de cazuri confirmate cu rujeola in Romania pana la data de 21.07.2017 a fost de 8246.
Au fost inregistrate 32 de decese, astfel: 8 in jud. Timiş, 6 in jud. Arad, 7 in jud. Dolj, 3 in jud. Caraş Severin, 1 in jud. Bihor, 1 in jud. Cluj, 1 in jud. Calaraşi, 1 in jud. Satu Mare, 1 in jud. Vaslui, 1 in jud. Galati, 1 in jud. Mures şi 1 in Bucureşti.

Uite ca la aproape doi ani de la declanşarea epidemiei de rujeola in Romania, in sfarşit Prefectura judeţului Timiş şi Direcţia de Sanatate Publica Timiş s-au trezit din lancezeala şi chiar s-au gandit sa faca ceva şi au constituit o echipa de coordonare a masurilor de limitare a epidemiei de rujeola!...
Aşa de interesate sunt autoritaţile statului de sanatatea publica din judeţul Timiş ca abia acum au aflat ca exista o localitate fara medici de familie - Otelec!...

Subprefectul Daniel Cristian Franţescu a condus, la Instituţia Prefectului, o şedinţa a echipei de coordonare a masurilor de limitare a epidemiei de rujeola, in cadrul careia s-a stabilit ca vor avea loc, in perioada imediat urmatoare, o serie de campanii de informare şi vaccinare in localitaţi din judeţul Timiş, fiind vizate in primul rand localitaţi cu comunitaţi mai mari de copii de etnie roma nevaccinaţi.
O prima acţiune va avea loc marţi, 1 august, intre orele 9-12, in localitaţile Satchinez şi Barateaz, la cabinetele medicilor de familie.
La acţiunea desfaşurata cu sprijinul Primariei Satchinez, va participa subprefectul Daniel Cristian Franţescu, reprezentanţi ai Direcţia de Sanatate Publica a judeţului Timiş, ai Direcţiei Judeţene de Evidenţa Populaţiei, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, ai Salvaţi Copiii Romania.

La nivelul judetului Timis s-a constituit echipa de coordonare a masurilor de limitare a epidemiei de rujeola, sub coordonarea Institutiei Prefectului Timis.
In data de 24.07.2017, a avut loc o intalnire de lucru, la sediul DSP Timis, cu asistentii comunitari din localitatile Jamu Mare, Ohaba Lunga, Curtea, Tomesti si Margina care au fost instruiti in legatura cu necesitatea promovarii vaccinarii in localitatile din care provin.
Totodata, acestia urmeaza sa aiba discutii directe cu familiile care fac parte din mediile devaforizate si au complianta scazuta la vaccinare (romi) precum si sa distribuie afise cu mesaj specific care vor fi afisate in comunele respective si satele apartinatoare in locuri vizibile si accesibile populatiei.
Medicii epidemiologi ai DSPJ Timis s-au deplasat in Lugoj, Jimbolia si Sannicolau Mare, considerate teritorii operative, in vederea identificarii comunitatilor la risc (populatie de etnie roma, populatie defavorizata social etc), dar si in localitati adiacente, cu acoperire vaccinala scazuta.
DSP Timis a cerut medicilor de familie reevaluarea situatiei acoperirii vaccinale pentru vaccinarea cu ROR pe grupele de varsta stabilte de catre MS.
Impreuna cu reprezentantul minoritatii romilor de la Prefectura Timis au fost identificate urmatoarele localitati cu comunitati semnificative de cetateni de etnie roma si acoperire vaccinala scazuta; Nadrag, Lugoj - Maguri, Banloc, Carpinis, Comlosu Mare, Ghilad, Giera, Iecea Mare, Jebel, Periam, Saravale, Satchinez, Tomnatic, Traian Vuia, Uivar.
Asistentii comunitari din Jamu Mare, Ohaba Lunga, Tomesti, Curtea, Margina, Jimbolia si Comlosu Mare, au identificat copiii neinscrisi la medicii de familie.

Urmeaza constituirea de echipe mixte impreuna cu reprezentanti ai Prefecturii si CJ Timis, cu deplasari in teren, indeosebi in localitatile enumerate, cu populatie la risc .
S-a decis infiintarea de centre de vaccinare suplimentare in localitatile Nadrag, Lugoj – Maguri, Carpinis, Uivar, Comlosu Mare, Periam, Saravale, Satchinez cu distributia de vaccin catre MF şi intensificarea activitatii de vaccinare in toate localitatile indeosebi la grupele de varsta cu acoperire vaccinala scazuta (1-9 ani), cu desemnarea medicilor si reprezentantilor administratiilor publice locale.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.