Invatamantul din Romania este la nivelul Albaniei si Kazahstanului...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 13.04.2016 13:20 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Universitatea din Bucureşti a adus in atenţia Ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, şi a opiniei publice procedurile legate de recunoaşterea diplomelor universitare obţinute in Uniunea Europeana şi in Spaţiul Economic European şi a propus ca universitaţile sa fie cele care fac recunoaştere diplomelor.
Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, unitate in subordinea Ministerului Educaţiei Naţionale şi a Cercetarii Ştiinţifice a replicat, invocand eficienţa procedurilor aplicate şi argumentand astfel necesitatea menţinerii actualului sistem centralizat de recunoaştere a diplomelor.

Dupa cum spunea şi punctul de vedere CNRED, recunoaşterea diplomelor in Europa a fost instituţionalizata prin Procesul Bologna.
Reamintim opiniei publice faptul ca Romania este semnatara a Declaraţiei de la Bologna şi participanta in Procesul Bologna, alaturi de celelalte ţari ale Ariei Europene a Invaţamantului Superior (European Higher Education Area), cooperare politica ce exceda Uniunea Europeana şi Spaţiul Economic European.
In ultimul raport al Procesului Bologna, cel din 2015, ţarile participante au fost grupate in funcţie de autoritatea responsabila pentru recunoaşterea diplomelor.
Astfel, Romania apare in compania Albaniei, Azerbaidjanului, Ciprului, Spaniei, Italiei, Kazahstanului, Moldovei şi a Republicii Macedonia, ca una dintre ţarile in care recunoaşterea diplomelor se face centralizat, la nivelul Ministerului.
In sistemele universitare fanion ale Europei: Franţa, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Germania, Norvegia, precum şi in majoritatea ţarilor Vest şi Central Europene, recunoaştere diplomelor se efectueaza fie exclusiv in universitaţi, fie şi in universitaţi.

„Pentru a simplifica, poziţia CNRED prezerva starea de fapt şi ne aşaza intre sistemele de invaţamant ale Europei considerate nereformate, conservatoare, in timp ce propunerea Universitaţii Bucureşti ne-ar aduce in compania sistemelor de invaţamant de referinţa pentru Europa. Nu voi intra in detalii tehnice. Raportul din 2015 privind implementarea Procesului Bologna discuta pe larg aspecte specifice legate de instrumentele prin care universitaţile pot sa dezvolte capacitaţi legate de recunoaşterea diplomelor internaţionale”, spune rectorul Universitaţii de Vest din Timişoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

UVT lanseaza invitaţia tuturor factorilor implicaţi de a reflecta asupra unei schimbari in acest sistem.

„Universitatea de Vest din Timişoara işi doreşte sa faca parte din categoria in care sunt situate universitaţile din Franţa, Anglia sau Germania, de aceea invita Ministerul, universitaţile, reprezentanţi ai studenţilor şi ai universitarilor sa reflecteze asupra recunoaşterii diplomelor in Romania şi sa se angajeze intr-o dezbatere constructiva legata de arhitectura sistemului. Consideram ca aceasta dezbatere trebuie sa concentreze in primul rand aspecte legate de autonomia universitara şi de capacitaţile universitaţilor. Aspectele procedurale evidenţiate de CNRED reprezinta componenta tehnica, subsecventa, a discuţiei”, adauga rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.