Ioan Petras lanseaza Candelabrele cerului

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 20.02.2012 15:03 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Vineri, 24 februarie, de la ora 12, în sala de cenaclu a Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România şi a revistei Orizont, va avea loc lansarea volumului Candelabrele cerului de IOAN PETRAŞ.
Nascut la 14 iunie 1954, din parintii tarani Ioan si Maria, in localitatea Sancel, judetul Alba, parintele poet Ioan Petras Arbore - membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, a absolvit scoala generala de opt clase pe plaiuri natale in anul 1968.
Din anul 1969 pleaca la Blaj unde va frecventa Liceul Teoretic "Iacob Muresianu", sectia umanista. In aceasta perioada, debuteaza la 14 ianuarie 1971 cu un poem in ziarul "Unirea" din Alba Iulia; de asemenea publica adesea in presa literara a vremii. Savarseste in 1974 stagiul militar la o unitate de vanatori din Sf. Gheorghe.
Intre anii 1974-1978 isi desfasoara studiile teologice la Institutul Teologic de grad Universitar din Sibiu, fiind licentiat cu teza "Sensul creatiei artistice din punc de vedere teologic ortodox". Aici il cunoaste pe parintele Dumitru Staniloae cu care va intretine, peste ani, o aleasa corespondenta. In 1976 il cunoaste pe Alexandru Ivasiuc, care se angajeaza sa-l debuteze cu un volum de poeme. Este hirotonit preot ortodox in 1979 pentru parohia Cornesti-Tarnave, judetul Mures. Il cunoaste pe scriitorul si arhimandritul Valeriu Anania lucru care va reprezenta un moment determinant in evolutia sa poetica.
In 1990 diortoseste, ingrijeste si editeaza la Editura Episcopiei Ortodoxe Romane din Alba-Iulia Patericul Egiptean, insotit de o Predoslovie semnata de arhimandritul Bartolomeu Valeriu Anania, coperta fiind realizata de Horia Bernea.
In 1991 editeaza la Alba-Iulia, Editura Episcopala, Limonariul lui Ioan Moshu, in traducerea romaneasca de pr. D. Fecioru si pr. T. Bodogae. Tot in acest an, ingrijeste aparitia - pentru prima data in limba romana - a Sobornicului rugaciunii lui Iisus, 2 volume, tot la Editura Episcopiei Ortodoxe Romane de Alba-Iulia.
Intre anii 1996 - 2001 activeaza in calitate de consilier cultural si vicar administrativ la Episcopia Caransebesului.
Publica, in 1998, volumul de poeme Perdeaua de lacrimi, Editura Timpul, Resita.
In 2000 apare volumul de poeme Bucuriile Epifanice, la Editura Sigmun, Resita, iar in 2001 editeaza la Editura Episcopiei Caransebesului Dictionar enciclopedic de cunostiinte religioase, de Pr. Prof. Dr. Ene Braniste si Prof. Ecaterina Braniste.
In 2003 publica volumul de poeme Ferestrele Ranilor, Editura Marineasa, Timisoara.
In 2005 apare volumul Varsta Cuvintelor, antologie de autor, Editura Marineasa, Timisoara.
Din 2001 slujeste ca preot la Parohia Ortodoxa Romana Timisoara III, Elisabetin.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.