Iosif Stefan Dragulescu: Am vrut sa pun degetul indicator pe coruptia din UMF, dar nu am reusit

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 27.02.2012 13:30 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Am 68 de ani şi, din toate punctele de vedere, sunt un om realizat, atât pe plan personal şi profesional, dar mai ales financiar. Sincer, nici nu puteam obţine mai mult de la viaţă:sunt rector al UMF Timişoara de mai bine de 12 ani, sunt şef de clinică cardiologică de aproape un deceniu, sunt profesor universitar de o viaţă, am fost ministru al sănătăţii în Guvernarea CDR, parlamentar PDL şi am trecut pe la mai toate partidele politice. Vă spun direct că, în toţi aceşti ani de pribegie, m-am sacrificat pentru voi, ca vouă să vă meargă bine! Am avut grijă de voi şi nu v-am abandonat niciodată! Ştiţi asta!

În cele trei mandate de rector la UMF Timişoara, cu ajutorul unora dintre dvs, am reuşit să transform instituţia de învăţământ superior într-o adevărată ”famiglie”. V-am dat voie şi v-am permis să faceţi tot ce vreţi: să vă aduceţi soţiile/soţii la catedrele de la medicină, să vă creaţi noi discipline pentru odraslele dvs, să vă angajaţi neamurile/rudele/prietenii/pilele/cunoştinţele prin spitalele universitare sau la UMF. Practic, am făcut tot ce am vrut noi! Am reuşit, tot împreună cu unii dintre voi, prin ”metodele specifice muncii de cadre universitare”, să băgăm în sperieţi studenţii străini, astfel încât, din cauza ”taxelor de examinare”, să-i punem pe fugă pe aceşti cotropitori. Nu sunt poveşti, căci ”faptele noastre de vitejie” sunt arhicunoscute la nivelul ambasadelor Siriei, Italiei, Germaniei, Franţei, Marocului, Indiei, Tunisiei şi Greciei, semn că, dacă lucrăm organizat şi în echipă, suntem de temut! Trebuie să fim sinceri şi să recunoaştem că unii dintre noi, după fiecare sesiune universitară, şi-au schimbat maşinile personale, şi-au renovat şi redecorat vilele sau au făcut concedii luxuriante peste hotare. Am închis ochii şi m-am făcut că nu văd, nici când primeaţi alte mărunţişuri: aur, jacuzzi, Matiz-uri, vacanţe, coşuri cu fructe, birotică, laptopuri, telefoane mobile, cash în valută, pavaje, lucrări de instalaţii electrice şi termice, construcţii de garaje, garduri de fier forjat etc. Ştiţi asta!
Mai mult, tot cu ajutorul dvs, am reuşit să trecem cu bine peste toate scandalurile publice, în care a fost târâtă instituţia noastră. Am negat tot timpul că se ia şpagă pentru examene sau că se solicita favoruri sexuale de la studenţi/studente pentru a promova anul universitar. Si asta am făcut-o tot pentru voi, tocmai ca să va ştiu în siguranţă şi ca să vă am la mână. Îmi pare rău că nu am putut să fac aceleaşi lucruri pentru foştii noştri colegi, dr. Ioan Branea - care şi-a scos cucul în faţa unei întregi naţiuni, la ore de maximă audienţă - şi dr. Adriana Gontean – care a dijmuit toţi studenţii indieni, fără nicio excepţie. Şi totuşi, am făcut-o pentru atâţia dintre voi când, pe ultima sută de metri, am blocat o serie de flagrante, atât pentru condiţionarea unor acte medicale/învăţământ, cât şi pentru activităţi de licitaţie publică şi cazare în regim de cămin studenţesc, care, din nou, ar fi putut afecta grav imaginea UMF Timişoara. Dacă nu eram eu sau nu am fi fost organizaţi, altfel ar fi stat lucrurile şi până şi dragii noştri intermediari ar fi fost arestaţi şi ar fi înfundat puşcăriile, împreună cu noi!
Tot alături de voi am stat şi v-am luat partea, în mod public şi răspicat, când, cu litere de şchioapă, studenţii noştri au scris pe zidurile universităţii cuvântul ”ŞPAGĂ”, chiar în timpul ultimei sesiuni de examene. Măsurile mele au fost ferme: am zugrăvit de urgenţă şi astfel, în timp real, am reuşit să acopăr, din nou, ”pata” de pe obrazul UMF Timişoara. Am contracarat chiar şi comentariile anonime, postate de studenţii noştri, pe unele siteuri online, în care unii dintre noi erau desfiinaţi cu nume şi prenume, tarife de examinare, bunuri mobile şi imobile. Şi, daca mai aveţi minime dubii, daţi cu Google, folosiţi ”şpagă la UMF Timişoara” şi o să vă convingeţi. Ştiţi asta!
Regret profund că, în toţi aceşti ani de mandat la cârma UMF Timişoara, am fost mai mult preocupat de deconturile mele personale şi ale unora dintre voi - toată ziua făceam turism prin Europa - la tot felul de congrese, decât de soarta instituţiei pe care o conduc. Din păcate, UMF s-a divizat şi am ajuns în situaţia în care, din cauza acestui management defectuos, să devenim trei enclave diferite dar, chipurile, sub aceeaşi umbrelă: Medicină, Stomatologie şi Farmacie! Nu degeaba, instituţia noastră a fost retrogradată de Ministerul Învăţământului în categoria B şi riscăm acum, dacă continuăm în aceeaşi manieră organizată, să ducem UMF Timişoara în divizia C a universităţilor de profil, ceea ce, în mod normal, ar atrage după sine, şi diminuarea veniturilor noastre! Totodată, am decis că a venit timpul să ne aplecăm mai mult şi asupra studenţilor noştri, atâţi câţi au mai rămas, care, atât ei cât şi părinţii lor, se chinuie din greu să facă faţă pretenţiilor noastre de cadre universitare. Sper să realizaţi, dragi colegi, măcar în ceasul al doisprezecelea, că studenţii noştri, adică cadrele medicale viitoare, trăiesc la limita subzistenţei şi sunt nevoiţi să-şi închirieze camerele de cămin cu ora, ca să poată urma cursurile universităţii noastre. Bordel, în toată regula, asta au devenit, vă spun cu regret, căminele de la UMF Timişoara. Nu are sens să vă mai amintesc, acum, de crima care ne-a oripilat pe noi toţi şi în care au fost implicaţi doi studenţi de-ai noştri. Ştiţi asta!
Am vrut, mai demult, să pun ”degetul indicator” pe corupţia din UMF Timişoara, dar nu am reuşit. Mi-a fost teamă că o să am parte de o revoltă şi că o să-mi pierd scaunul de rector, aşa că am preferat să mă complac, astfel încât, acum, pot să afirm cu tăria unui bărbat că, sub domnia mea şi a unora dintre dvs, corupţia a lâncezit pe coridoarele instituţiei de învăţământ. E trist, dar am ajuns să fim arătaţi cu degetul, peste tot, chiar şi pe plan internaţional, că ”dacă ai bani, poţi absolvi UMF Timişoara şi la fără frecvenţă”.
Tocmai de aceea am decis să fac această confesiune, în speranţa că o să-mi descarc sufletul în faţa dvs şi că, măcar în ultima clipă, veţi aduce UMF pe drumul cel drept, al onoarei, corectitudinii şi decenţei. Până la urmă, să nu uităm, stimaţi colegi, dragii mei, că suntem cadre universitare, că ne prezentăm în faţa studenţilor şi a comunităţii şi trebuie să o facem, mereu, cu capul sus!Trebuie să facem eforturi comune pentru a aduce Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara acolo unde şi Victor Babeş ar fi mândru să o vadă. Să ieşim din blestemul ruşinii în care singuri am intrat şi ne-am scufundat tot mai mult, din cauza lăcomiilor, a dorinţelor gregare şi animalice.
Dragi colegi, vă rog să mă iertaţi!

Al dumneavoastră,
Iosif Ştefan Drăgulescu

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.