ISU Banat sarbatoreste 166 de ani de cand pompierii l-au batut pe Kerim Pasa

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 11.09.2014 17:56 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Cu prilejul implinirii a 166 de ani de la Batalia din Dealul Spirii, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta BANAT al judetului Timis va dedica ziua de sambata, 13 septembrie, desfasurarii unor activitati specifice armei pompieri.
De la ora 10, se va desfaşura parada militara a cadrelor unitaţii şi defilare cu tehnica de intervenţie din dotarea ISU Timis, iar intre orele 10.30 – 14.00, se poate vizita o expozitie a tehnicii si accesoriilor I.S.U. Timis si realizarea unui punct de informare preventiva la sediul ISU Timiş, in parcarea de pe strada Baader, nr. 13, municipiul Timisoara.
La expoziţie va participa şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţa SALVO al Primariei Timişoara, cu echipamentele din dotare.
De Ziua Pompierilor, se vor desfaşura competiţii sportive – minifotbal, tenis de masa, şah la nivelul inspectoratului şi al instituţiilor M.A.I. judeţene.
Tot sambata, 13 septembrie 2014, se va organiza Ziua Porţilor Deschise.
Astfel, in intervalul orar 09.00 – 14.00, portile ISU Timiş şi cele ale subunitaţilor din judeţ (Lugoj, Buziaş, Sannicolau Mare, Deta, Faget) vor fi deschise pentru toate categoriile de public, dar in special pentru elevi si prescolari.
Vizitatorii vor vedea tehnica si echipamentele de interventie ale pompierilor, vor participa la exercitii si demonstratii ale luptatorilor cu focul si vor primi reviste si pliante privind prevenirea si pregatirea impotriva dezastrelor.
Cu prilejul aniversarii a 166 de ani de arma, ISU Timiş serbeaza şi implinirea a 16 ani de la operaţionalizarea SMURD Timiş, serviciu deservit de paramedici pompieri şi incadrat cu medici din cadrul Spitalului de Urgenţa Judeţean Timiş.

La 13 septembrie 1848, Compania de Pompieri din Bucuresti, sub comanda capitanului Pavel ZAGANESCU, a savarsit cea mai eroica fapta din istoria pompierilor militari: peste 160 de pompieri au rezistat cu stoicism in fata a 5.000 de ieniceri turci, in cadrul bataliei din Dealul Spirii.
In ciuda inferioritatii numerice, pompierii nu au incetat lupta decat atunci cand Kerim - Pasa, vazand ca nu poate infrange rezistenta garnizoanei din Dealul Spirii, a trimis un ofiter care a propus incetarea focului.
Raportul victimelor: 80 pompieri romani şi 200 soldaţi turci.
Batalia din Dealul Spirii a ramas in istoria neamului ca fiind un act eroic al pompierilor militari in apararea revolutiei de la 1848, iar data de 13 septembrie a fost aleasa drept data aniversara pentru curajul si devotamentul luptatorilor cu focul.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.