Italienii au cumparat peste 300.000 ha de teren arabil in Romania. Adica de vreo 20 de ori teritoriul administrativ al Timisoarei!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 06.07.2016 07:35 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

In Piaţa Unirii nr.3 (cladirea Constructim), la etajul 2, a avut loc deschiderea oficiala a Camerei de Comerţ Italiana pentru Romania (CCIpR), sucursala de la Timişoara.

Reprezentantul din Timiş, Vincenzo Moderno, a declarat ca o sucursala CCIpR era necesara in Timişoara, avand in vedere ca zonele cele mai populate de cetaţeni italieni sunt Bucureşti şi Timişoara.

Firmele italiene sunt raspandite in multe zone ale tarii, dar, mai ales in judetul Timis, s-a reconstituit un adevarat model regional italian, cu peste 4.125 firme italiene si mixte inregistrate.
In judeţul Timiş si in judetele limitrofe (Arad, Bihor, Cluj) se concentreaza si o treime din numarul total de intreprinzatori italieni prezenti in Romania, in timp ce o cincime dintre acestia au facut investitii in zona municipiului Bucuresti.

Pe de alta parte, conform informaţiilor probabil de mult depaşite publicate de Ambasada Italiei, aproximativ 300.000 de hectare de teren arabil au fost deja achiziţionate de catre companii cu participare italiana, Italia fiind cel mai mare investitor strain in sectorul agricol din Romania.
Comparativ, suprafata totala pe care se intinde centrul urban Timisoara si arealul sau de influenta, respectiv 14 unitati administrativ-teritoriale rurale (Becicherecu Mic, Bucovat, Dudestii Noi, Dumbravita, Ghiroda, Giarmata, Giroc, Mosnita Noua, Ortisoara, Pischia, Remetea Mare, Sacalaz, Sinmihaiu Roman, Sag) este de aproximativ 108.031 ha - din care 13.003,87 ha reprezinta teritoriul administrativ al municipiului Timisoara, iar 95.027,13 ha arealul de influenta al municipiului – ocupand aproximativ 3,4% din Regiunea de Dezvoltare Vest si 12,5% din suprafata totala a judetului Timis.

In iulie 2011, suprafaţa agricola a Romaniei era de 14,7 milioane de hectare, dintre care 9,4 milioane hectare teren arabil (63,9%), 3,3 milioane hectare paşunin(22,4%), 1,5 milioane hectare faneţe (10,2%), 218.000nhectare vii (1,5%) şi 206.000 hectare livezi şi pepiniere (1,4%).

In CCIpR, la nivelul intregii ţari, deocamdata, sunt inscrise peste 250 de societaţi şi asociaţii, printre care se pot identifica cele mai importante societaţi italiene prezente in Romania, precum şi societaţi cu capital mixt sau integral romanesc.
Evident, principalul obiectiv al CCIpR este acela de a favoriza dezvoltarea schimburilor comerciale intre Romania şi Italia, colaborarea intre investitorii celor doua ţari, furnizand informaţii şi acordand asistenţa in procesele de internaţionalizare.
De asemenea, CCIpR reprezinta interesele propriilor asociaţi in fata autoritaţilor romane.

Din punct vedere al relaţiilor economice bilaterale, conform informaţiilor existente la nivelul Ambasadei Italiei la Bucureşti, schimburile comerciale intre Italia şi Romania au atins o valoare totala de 11,4 miliarde de euro in 2012.
Valoare totala a importurilor a fost de circa 6 miliarde de euro, diminuate cu 4,3% faţa de 2011, Italia fiind a doua ţara, dupa Germania, cu o pondere de 10,9% din total.
Şi in ceea ce priveşte exporturile, Italia s-a clasat pe locul al doilea printre ţarile de destinaţie, cu o valoare de 5,4 miliarde de euro in 2012, cu o scadere de 6,2% faţa de anul precedent şi cu o cota de 12,1% din total.

In ultimii zece ani, Italia deţine primul loc pentru numarul de firme inregistrate in Romania: 32.726 de firme inregistrate la 30 iunie 2012, dintre care 16,118 active.
Se afla, tot din 2012, pe locul şapte in ceea ce priveşte volumul de capital investit (nu sunt luate in considerare investiţiile realizate de catre companiile italiene rezidente in ţari terţe).
Cifrele din raportul bilateral sunt impresionante: peste un milion de cetateni romani prezenti in Italia, peste 400 de zboruri saptamanale care leaga cele doua tari din 27 de aeroporturi, circa 800.000 de romani angajaţi la firmele italiene din Romania, iar in Italia sunt inregistrate 32.452 de firme romaneşti.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.