Japonezii la Potoc

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 23.07.2012 16:31 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Cea de-a patra ediţie a workshop-ului PAO va avea loc anul acesta în perioada 6-26 august în satul Potoc din judeţul Caraş-Severin.
Timp de trei sâptămâni, grupul PAO va călători în regiunea Cheile Nerei lângă Oraviţa pentru a începe proiectul de reabilitare a vechii şcoli din Potoc. Principalele obiective ale acestei şcoli de vară sunt repararea şcolii vechi din Potoc şi punerea bazelor unei instituţii culturale în acest loc. În acest scop, şcoala veche a făcut obiectul unei finanţări din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN), precum şi al unui acord de parteneriat pe termen lung între asociaţia PAO şi Primăria Sasca Montană.
20 de tineri din ţări precum Germania, Cehia sau Japonia se vor întâlni în luna august la Potoc, pentru a participa la şcoala de vară PAO. Programul cuprinde printre altele şi un simpozion de sculptură, care va reuni la Potoc nume mari ale sculpturii româneşti.
Familiarizarea cu clădirea şcolii din Potoc a avut loc acum trei ani, când s-a organizat prima ediţie a PAO la Potoc. Şcoala de vară organizată în clădirea şcolii vechi reprezintă locul ideal pentru o mare varietate de proiecte, de la arte plastice şi design pâna la peisagistică şi proiecte de arhitectură. În timpul workshop-ului vor avea loc diverse activităţi precum conferinţe, activităţi artistice, predarea şi învăţarea de practici culturale, etc.
Anul acesta, tabăra de vară PAO din satul Potoc va continua proiectul început în 2009. Este vorba despre şcoala veche din acest sat, o clădire frumoasă care a stat abandonată de mulţi ani.
Situată lângă biserica ortodoxă, biserica baptistă şi căminul cultural, şcoala a constituit cândva unul dintre cele mai importante puncte de agregare a vieţii culturale a comunei.
Clădirea a fost construită prin munca voluntară a localnicilor potoceni. Cele mai mari probleme de azi se datorează emigrării tinerilor şi a plecării lor din sat la oraş. Satele îmbătrânesc rapid şi decad, fiindcă, pur şi simplu, generaţia nouă lipseşte.
Recunoscând această situaţie, trebuie găsite soluţii pentru revitalizarea vieţii satului.
În timpul workshop-ului din anii precedenţi, participanţii la Şcoala de vară PAO au dezvoltat idei, concepte şi proiecte legate de reabilitarea clădirii. Prima întrebarea a fost: Cum poate fi folosită şcoala pe viitor? Concepte valoroase pot fi găsite cu uşurinţă dacă aceste idei sunt legate de loc şi de oameni, cu posibilităţile şi dorinţele lor. Este ca şi cum ai citi în palmă, dar în loc să citeşti viitorul, citeşti trecutul. Urmele trecutului indică ce se poate întâmpla în viitor.
Conform unor studii analitice ale locului, care sunt prezentate în cărţile Making Times – Memes of Potoc (2010) şi Architecture of Survival - The Last Man (Vol.2, 2012) publicate la Universitatea din Dresden, Germania, este timpul sintezei. Această sinteză se materializează prin transformarea şcolii vechi într-un laborator experimental, mai precis un centru cultural pentru Regiunea Cheile Nerei.
Privind şcoala veche din Potoc, putem vedea în viitor ce ar putea deveni această clădire: un loc pentru învăţare, pentru inspiraţie şi întâlnire a oamenilor, un loc unde meşteşugarii îşi pot împărtăşi experienţa şi pot învăţa la rândul lor de la alţii.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.