Jazzmanul Dan Ionescu va canta la propria inventie, o chitara cu 8 corzi...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 04.09.2016 10:53 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Un muzician cu o cariera fulminanta in Canada, artist desemnat drept cel mai bun ghitarist de jazz din Romania vreme de 12 ani consecutivi, Dan Ionescu va deschide stagiunea de jazz&blues  pusa la cale de Johnny Bota in Sala de evenimente culturale a Consiliului Judeţean Timiş.
Dan Ionescu Quartett este prima trupa din Canada care canta la Timişoara.
Evenimentul va avea loc sambata,  24 septembrie 2016, de la ora 19. Accesul la concert va fi liber.

Dan Ionescu are o cariera muzicala remarcabila ca ghitarist, compozitor si lider, ce se intinde peste trei decenii, atit in Europa cit şi in Canada.
Educaţia muzicala timpurie a inceput-o cu pianul clasic, urmat de ghitara, la varsta de 15 ani.
Cariera profesionala si-a inceput-o  la debutul anilor '80 in tara sa natala, Romania, precum şi in Iugoslavia, Ungaria, Germania şi Franta.
El a fost votat cel mai bun chitarist de jazz romanesc de critici, precum de public, timp de 12 ani consecutivi.
La mijlocul anilor '90, a inregistrat discul "Dan Ionescu Electric Version", impreuna cu grupul sau de atunci.

In anii 2000, a fost membru al grupului latino din Toronto "Vibrason".
In 2006, pentru promovarea CD-ului "Last Winter", el a vizitat Japonia, ca membru al formatiei japoneze conduse de saxofonistul Kenji Shimitsu.
El a fost, de asemenea, sideman pe 10 CD-uri inregistrate in Toronto şi Montreal din Canada, iar in 2014 a lansat cu DansBand proiectul "Ginga ", cu muzica braziliana.  
Din 1996, Dan a devenit o prezenţa constanta pe scena de jazz din Toronto, evoluind in cluburi, festivaluri, evenimente speciale, precum şi la inregistrari cu interpreti de top din Canada: Don Thompson, Pat LaBarbera, David Braid, Phil Dwyer, Neil Swanson, Dave Restivo, Norman Marshall Villeneuve, Kieran Overs, Michael Stuart, Adrean Farrugia, Bruce Cassidy, Mark Kieswetter, George Koller, Bill McBirnie, John McMurchy.
Dan Ionescu a fost mereu preocupat de extinderea posibilitaţilor ghitarei astfel incit, din anul 2010, a inceput sa cinte la o ghitara cu opt corzi, proiectata şi construita de el insusi, iar de atunci incoace cinta la acest instrument  aproape exclusiv.

Pentru intiia oara, dupa multi ani de la emigrarea sa in Canada, Dan Ionescu a aparut la Gala de Blues Jazz Kamo din noiembrie 2011, la invitatia directorului artistic, Johnny Bota, care ii fusese coleg in Cvartetul Gondi.
Atunci Dan Ionescu a evoluat alaturi de Bega Blues Band si de... fostii sai colegi, tobosarul Eugen Gondi, ghitaristul si keyboardistul Toni Kuhn si de basistul Johnny Bota.

De data aceasta, dupa alti cinci ani, Dan Ionescu va cinta, in premiera, alaturi de muzicieni canadieni de jazz cu care a colaborat de-a lungul vremii si cu care va evolua la Festivalul de jazz din Bucuresti in 22 septembrie 2016.
Ei sint  David Restivo, unul dintre cei mai cautati si mai respectati pianisti din  Canada,  basistul Jim Vivian si tobosarul  Kevin Dempsey.

Binecunoscut pentru evolutia sa alaturi de Rob McConnell and the Boss Brass, cu Mike Murley Quintet, compozitorul Mark Jordan percuţionistul Memo  Acevedo, David Restivo este semnatarul unor inregistrari cu renumitii cintareti de jazz Mel Torme si Jon Hendricks, apoi cu Alex Acuna, Maynard Fergusson, Dave Holland, Carla Bley, Steve Swallow, George Garzone, Kenny Wheeler, Mark Whitfield, Jeff Healey, Jerry Bergonzi si Gene Bertoncini.

David Restivo este un ciştigator trei ani la rind al Premiului Naţional de Jazz din Canada, al Premiului 'Pianistul anului" şi este listat in ediţia curenta Who's Who.
El poate fi auzit pe numeroase inregistrari, inclusiv pe discul care a cistigat Premiul Grammy: Mel Torme / Rob McConnell Velvet and Brass , ca si pe discul Conversation Piece al lui Mike Murley şi pe CDul lui Mark Jordan This is How Men Cry, precum şi propriile sale CDuri Rugaciunea de eliberare pentru Umanitatea - 2001)şi The Waves -2016.

Basistul Jim Vivian se afla in fruntea vietii muzicale din Canada de mai bine de 30 de ani. El a realizat  inregistrari cu cea mai mare parte dintre cei mai buni artişti de jazz canadieni. Originar din Terra Nova, Jim Vivian s-a mutat de la Toronto in 1979, pentru ca sa isi efectueze studiile clasice de bas cu Thomas Monohan şi Thorvald Fredin. La inceputul anilor 1980, el a inceput sa se concentreze mai mult pe jazz şi pe muzica improvizata, studiind cu Dave Holland la centrul Banff, şi mai tarziu, in New York, cu Holland si Marc Johnson.

Jim dispune de asociaţii de lunga durata cu mulţi muzicieni din Canada: Mike Murley, Jeff Johnston, Don Thompson, Brian Dickinson, si John MacLeod... El apare in peste 100 de inregistrari, dintre care 29 au fost nominalizate pentru premiile  Juno  mai multi ani. El a cintat si a inregistrat cu mulţi artişti  internaţionali celebri:  John Abercrombie, Jerry Bergonzi, Mick Goodrick, David Liebman, John Taylor, Kenny Wheeler, Sonny Greenwich, Tim Hagans şi Norma Winstone.

Profesor cu experienţa, Jim Vivian este cadru didactic la Universitatatile din Toronto s York.
Bateristul Kevin Dempsey, prezent pe scena jazzului de peste 25 ani, a primit educaţia muzicala la Colegiul Mohawk s la Universitatea York şi a urmat apoi cursurile la Banff School of Fine Arts. La absolvirea acesteia, Kevin a primit o bursa de studii la pentru a continua sa studieze, in New York, sub tutela lui Marvin "Smitty" Smith, Joe Morello si Gene Jackson.
Dupa aceea, Kevon Dempsey a devenit un artist de seama pe scena de jazz din Toronto şi, de asemenea, a efectuat turnee ample in intreaga America de Nord şi in Malaezia, Italia şi Rusia impreuna cu unii dintre cei mai buni muzicieni de jazz din Canada.

Dempsey a fost membru fondator al Jazz Dave McMurdo Orchestra si a aparut in mod frecvent alaturi de Peter Appleyard, atit in cvintet cit si in big band.  De asemenea, el este membru al trupei Paul Read Jazz Orchestra şi apare alaturi de Jazz Guido Basso. Kevin a colaborat, de asemenea, cu Bob Brookmeyer, Kenny Wheeler, Norma Winstone, Ranee Lee, Kevin Eubanks, Muhal Richard Abrams şi Dave Holland.
Kevin Dempsey este membru al facultaţilor de la Mohawk College şi Universitatea McMaster de peste 25 de ani.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.