L-ai vazut pe Dracula? Umbla prin Timisoara!...

Scris de Titus Balan | Publicat in 07.10.2013 17:17 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Daca iti pica ditamai para malaiata in cap trebuie sa fii cel putin saracut cu capul sa nu te apleci si sa te folosesti de ea fara sa mai fii nevoit s-o mesteci mult.
Un brand de imagine este foarte greu de construit ca sa fie credibil si sa atraga publicul calator si consumator, caci in cazul de fata este vorba de o gaselnita de marketing in turism.
De cand Bram Stoker ne-a blagoslovit cu ditamai moroiul de Dracula, toate natiile de pe pamant de la irlandezi la hollywoodinezi fac bani si notorietate din bietul conte prea insetat de sange.
In toata lumea se negociaza brelocuri, brice si alte brizz-brizz-uri pana la celebre filme cu acest nefericit personaj si de ce nu chiar castele cu un pic de sperietura inclusa.
Ca e bine sau rau, putin conteaza cand e vorba de mirosul banului. Kitschul oricum se vinde bine.
Noi, romanii, care avem in istorie pe originalul Vlad Tepes si nu copia palida a lui Dracula cosmetizat pana la insipid in laboratoarele de facut imagine.
Dar nici de asta nu putem sa ne folosim cu cap. lasa ca o fac altii cu mai multa aplecare si sarguinta.
Acu vreo trei zile, la un targ de produse din Timisoara se preumbla printre vizitatori un actor fardat si mazgalit cu sange pe la gura, de parca tocmai a iesit de la o extractie dentara, dar si cu coltii proaspat ascutiti, gata sa muste.
Cateva domnisoare mascate ca niste vrajitoare il flancau strans.
Nici pomeneala sa atace publicul, ci imparteau pliante la un festival de specialitate.
Surpriza acum urmeaza! E vorba de ,,Dracula Fest” ce va avea loc in satul Torac, comuna Jitiste, din Serbia.
Se va ocupa de eveniment Organizatia Turistica a comunei Jitiste.
Au ca scop principal de a omagia memoria lui Vlad III Draculea, zis si Tepes, voievodul Valahiei intre anii 1448 si 1476.
Dar si ideea de a uni si imprieteni tinerii din Serbia si Romania.
Manifestarea are loc in iulie 2014, dar romanii si sarbii din Torac lucreaza gospodareste si temeinic, de acum se ocopa de a-si chema oaspetii de peste un an.
Ce nu stiu sa faca romanii nostri din tara, iata ca fac frumos si temeinic o mana de entuziasti din alte tari vecine.
Programul va fi variat, pentru toate gusturile si varstele de la trupe si DJ din Serbia si Romania, pana la ateliere de toate felurile.
Retrospective de filme, colonie de arta, prelegeri de coexistenta intre cele doua natii, ruguri si alegerea celui mai convingator Dracula.  
O gaselnita interesanta, care in mod sigur nu ar fi trecut prin capul nimanui din organizatorii de la noi din tara, dar la vecini se gandeste mai temeinic.
Evenimentul este legat si sprijina o campanie de donare de sange. Nimic mai potrivit pentru asa un festival.
Totul se intampla la castelul Dracula (sic) din Torac.
Cine vrea sa mearga e simplu de gasit: la 75 km de Timisoara, 90 km de Belgrad sau 70 km de Novi Sad.
Satul Torac are o populatie de vreo 3000 de locuitori impartiti in proportii aproape egale in sarbi, romani, romi, maghiari si altii.
Este confirmat documentar din anul 1334 si legendele spun ca Vlad Tepes ar fi trecut si pe aici in campaniile sale anti otomane.
Ba mai mult ca sa dea greutate legendelor si indeptatire numelui de Dracula dat castelui din localitate, se vorbeste si de un urmas al domnitorul pe nume Mircea ce s-ar fi nascut pe aceste meleaguri din Banatul de Central.
Daca romanii verzi din Romania de mai de un deceniu se cacaie sa lanseze Dracula Park, fara sa le iasa mai de o fasaiala, iata ca o mana de entuziasti dintr-un sat din Serbia reusesc ceva in aceasta directie.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.