Lasere si petawatts in pulsatii ultrascurte la Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 18.05.2014 16:43 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Institutul Francez din Romania organizeaza evenimentul intitulat „LASER : la montée en puissance”, pentru a promova proiectul infrastructurii de cercetare in domeniul laserelor - Extreme-Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), dar şi domeniul laserelor (cercetarea, aplicaţiile industriale şi medicale) şi pentru a marca faptul ca anul acesta se implinesc 50 de ani de la descoperirea luminii laser.
Timişoara va gazdui, in perioada 21 - 23 mai 2014, o serie de evenimente (expoziţie, conferinţe, proiecţie de film) destinate in egala masura cercetatorilor, experţilor cat şi publicului larg.

Institutul Francez, in parteneriat cu Universitatea Politehnica, organizeaza vernisajul expoziţiei “LE LASER A TOUT FAIRE”, miercuri, 21 mai, de la ora 16.00.
Expoziţia este propusa de Centrul Naţional de Cercetari Ştiinţifice din Franţa (CNRS) şi va putea fi vizitata in perioada 21 – 23 mai, la Facultatea de Electrotehnica şi Telecomnunicaţii, parter (Bd.V.Parvan, nr.2).
De la ora 16.10, in amfiteatrul a 108 al facultaţii, se va desfaşura conferinţa inaugurala (in limba engleza) susţinuta de Philippe MARTIN, director de Interacţiuni şi Dinamica Laserului CEA Sacaly, de la ora 17.00 – conferinţa susţinuta de dr. Maria POIENAR, Proiect ANR – ANCS, Acronym COFein, iar de la ora 17.30, conferinţa susţinuta de dr. Ion MORJAN, director general la Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor ELI-NP THALES.
De la ora 18.10, Vincent BOSCHERO, responsabil de cooperare ştiinţifica la Institutul francez din Romania va prezenta bursele ELI-NP THALES, IFR.

Joi, 22 mai, de la ora 20, tot in amfiteatrul A108, de la Facultatea de Electronica şi Telecomunicaţii, va avea loc proiecţia filmului “Ma poubelle est un trésor/Pubela mea e o comoara”, documentar ştiinţific (Franţa, Belgia 2010, 1h30) al regizorilor Martin Meissonnier şi Pascal Signole, film subtitrat in limba romana de studenţii Facultaţii de Ştiinţe ale Comunicarii, Universitatea Politehnica din Timişoara, intrarea fiind libera.

Romania construieşte in prezent o infrastructura de cercetare in domeniul laserelor - Extreme-Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) - finanţata de catre Uniunea Europeana şi care va beneficia de aportul ştiinţific şi tehnologic francez.
Compania franceza Thales va furniza, in cadrul unui contract de 60 milioane euro, sistemul de lasere de mare putere al proiectului dezvoltat din fonduri europene la Magurele.
Sistemul de lasere furnizat de Thales va genera un nivel de putere fara precedent, de circa 2x10 petawatts (10 la puterea 15 watts) in pulsatii ultrascurte.
Acest tip de laser va deschide drumul catre o noua generatie de acceleratori de particule extrem de puternici, care vor fi mai mici si mai putin costisitori si vor fi destinati cercetarii fundamentale din fizica, precum si aplicatiilor medicale.

###

Extreme Light Infrastructure (ELI) va fi un centru european si international pentru cercetari de cel mai inalt nivel in domeniul laserilor de putere ultra inalta, interactiunii laser-materie si surselore secundare de radiatie . Puterea maxima a pulsurilor si durata lor extrem de scurta vor depasi tehnologia actuala cu cateva ordine de marime. Datorita proprietatiilor sale unice, aceasta infrastructura multidisciplinara va oferi noi oportunitati extraordinare pentru studierea unor procese fundamentale care apar in interactiunea lumina-materie. ELI va crea o platforma unde vor fi promovate in mod activ aplicatiile Extreme Light in folosul societatii.

Parte a misiunii ELI va consta in a pune in practica un transfer tehnologic eficient catre IMM-uri si firmele mari. Prioritara in agenda ELI va fi instruirea oamenilor de stiinta aspiranti si inginerilor din numeroasele discipline asociate cu Extreme Light.
Proiectul ELI, inceput ca o colaborare a 13 tari europene, va cuprinde patru piloni:
High Energy Beam Science (Stiinta fasciculelor cu energie inalta), dedicat dezvoltarii si utilizarii fasciculelor in pulsuri ultra scurte de radiatii cu de mare intensitate si particulelor care se apropie de viteza luminii. Aceasta parte a ELI va fi realizata la Praga (Republica Ceha)
Attosecond Laser Science (Stiinta laserilor la nivel de atosecunde) va derula investigatii temporale ale dinamicii electronilor din atomi, molecule, plasme si solide la nivel de atosecunda (10-18 sec.). Szeged (Ungaria) va gazdui acest pilon ELI.
Pilonul Nuclear Physics (Fizica nucleara) va fi construit in Magurele (langa Bucuresti/Romania) si se va concentra pe fizica nucleara pe baza fasciculelor ultra-intense de radiatii vizibile (laser) si invizibile (gama). In timp ce procesele atomice sunt foarte potrivite pentru radiatiile laser vizible sau in infrarosu, ELI-NP va genera si fluxuri de particule si radiatii, cu energii mult mai mari si foarte intense, potrivite pentru studiul proceselor nucleare.
Ultra High Field Science (Stiinta campurilor de radiatii ultra-intense), care va explora interactiunea relativista laser-materie intr-o gama de energie in cadrul careia fenomene absolut noi cum ar fi interactiunea dominata de radiatii, vor preleva. Hotararea referitoare la amplasamentul celui mai provocator pilon din punct de vedere tehnologic va fi luata ulterior validarii tehnologiilor de catre ceilalti piloni.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.