Lecturi publice in premiera absoluta la Festivalul International de Literatura

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 19.10.2014 18:24 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

* Festivalul Internaţional de Literatura de la Timişoara. Ediţia a III-a (FILTM): 22-24 octombrie 2014 / Muzeul de Arta Timişoara, Sala Baroca

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Literatura de la Timişoara 'La Vest de Est / La Est de Vest' va avea loc in perioada 22-24 octombrie şi va prilejui publicului timişorean nu doar intalnirea cu nume de prima marime ale literaturii contemporane, ci şi o serie de lecturi publice in premiera absoluta.
Jean Mattern, un scriitor de o rara sensibilitate şi un editor respectat in intreaga lume, ale carui origini se pierd in Banatul anilor post-belici, va citi, in premiera absoluta la Timişoara, din cel mai recent roman al sau: Septembre.
Cartea se afla in pregatire la prestigioasa editura Gallimard, publicarea ei fiind planuita pentru luna ianuarie 2015.
Fragmentul in limba romana este tradus din limba franceza pentru FILTM 3 de Anca Baicoianu, cea care a semnat şi traducerea in limba romana a romanului Lapte şi miere al aceluiaşi autor.

Şi scriitorul Mircea Mihaieş va citi, in prima seara a Festivalului de Literatura de la Timişoara, ediţia a III-a, un fragment dintr-o scriere inedita: este vorba despre volumul Corpuri de litere, a carui coautoare este Adriana Babeţi.
O lectura in premiera absoluta va susţine şi prozatorul Filip Florian — din fragmentul scris pentru Halebarde Halebarde, cartea neterminata a lui Jose Saramago, laureatul Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1998 — Filip Florian alaturi de scriitorul italian Roberto Saviano au imaginat finalul romanului, pentru ediţia in limba romana.
Cartea, incluzand şi ilustraţii de Günter Grass, se afla in pregatire la Editura Polirom.

Cu siguranţa, una dintre cele mai aşteptate lecturi publice din cadrul ediţiei din acest an a Festivalului de Literatura de la Timişoara este cea a lui Laszlo Krasznahorkai (Ungaria), unul dintre cei mai apreciaţi prozatori europeni ai momentului.
Acesta va citi din Satantango, cartea care l-a propulsat in galeria numelor ilustre ale literaturii maghiare de astazi, a carei ediţie in limba romana — cea mai buna traducere a anului 2013 la Gala Industriei de Carte din Romania — a aparut la Editura Curtea Veche, in traducerea Anamariei Pop.
Şi intalnirea cititorilor cu Paul Bailey, cunoscut prozator şi critic literar britanic, iremediabil indragostit de Romania, constituie unul dintre momentele extrem de aşteptate de catre cititorii timişoreni.
Paul Bailey va citi un fragment din romanul Baiatul prinţului, cel mai recent roman al sau aparut in limba romana (Polirom, 2014), in traducerea lui Marius Chivu, caruia ii este dedicata cartea.
Prozatorul elveţian Catalin Dorian Florescu, nascut la Timişoara, este, cu certitudine, unul dintre scriitorii extrem de indragiţi de cititorii timişoreni.
La ediţia din acest an a FILTM, Catalin Dorian Florescu va citi din romanul Jacob se hotaraşte sa iubeasca, distins cu Swiss Book Prize — cea mai buna carte a anului 2011 in Elveţia; ediţia in limba romana: aparuta la Editura Polirom, in traducerea Marianei Barbulescu.

Lista invitaţilor la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Literatura de la Timişoara include numele a trei prozatoare ale caror carţi nu au fost inca traduse in limba romana, scriitoare pe care, cu siguranţa, cititorii timişoreni aşteapta sa le cunoasca: Dasa Drndic (Croaţia) — una dintre cele mai puternice voci feminine ale literaturii din fostul spaţiu iugoslav, Ornela Vorpsi — stabilita din 1997 la Paris şi cunoscuta deopotriva ca scriitoare şi artist visual şi Noemi Kiss (Ungaria) — unul dintre cele mai promiţatoare nume din literatura maghiara contemporana şi o apreciata cercetatoare literara, specializata in opera lui Paul Celan.
Programul complet al lecturilor, pe siteul oficial al Festivalului — www.filtm.ro.

Cel de-al patrulea invitat al Festivalului Internaţional de Literatura de la Timişoara, ediţia 2014 care va citi un fragment inedit este Bogdan Munteanu, reprezentant de marca al noii generaţii de scriitori.
Lectura pe care o va susţine tanarul scriitor la FILTM este din volumul de proza scurta Ai uitat sa razi, aflat in manuscris.
Florin Lazarescu şi Radu Pavel Gheo, prozatori consacraţi, apreciaţi deopotriva de critici şi cititori, sunt doi dintre scriitorii romani din noua generaţie pe care iubitorii de literatura din oraşul de pe Bega vor avea bucuria sa ii reintalneasca.
Florin Lazarescu va citi la FILTM 3 din cel mai recent roman al sau, Amorţire, o carte pentru care prozatorul ieşean a semnat recent cu una dintre cele mai importante edituri din China, People's Literature Publishing House Co., Ltd. (Beijing).
Radu Pavel Gheo va citi, de asemenea, din cel mai recent roman al sau, Noapte buna, copii!, carte recompensata cu Premiul Naţional de Proza al Ziarului de Iaşi, ediţia 2011, Premiul pentru Proza al USR pe anul 2010 — Filiala Timişoara şi Premiul 'Romanul anului 2010', acordat de revista Tiuk!.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.