Locuinta exclusiv cu energie solara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 27.02.2013 21:32 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - upTIM, echipa  Universităţii Politehnice din Timişoara şi a Universităţii de Vest din Timişoara, dezvoltă un prototip de locuinţă ce funcţionează exclusiv cu energie solară pentru cel mai prestigios concurs universitar din lume care promovează arhitectura sustenabilă şi tehnologiile integrate, Solar Decathlon Europe.
Expunerea prototipurilor se va realiza în cadrul expoziţiei organizate în faţa palatului de la Versailles unde, concursul se dă între  universităţi din întreaga lume, care, la rândul lor, au dezvoltat prototipuri de locuinţe ce funcţionează exclusiv cu energie solară.
Propunerea upTIM reprezintă o alternativă la programul de reabilitare termică şi constă într-o serie de intervenţii atât la nivelul exteriorului clădirii, cât şi la nivelul interiorului ei.
Prin soluţiile propuse se vor îmbunătăţi considerabil indicii de confort, atât pe timp de vară, cât şi pe timp de iarnă, precum şi nivelul calităţii vieţii în asemenea apartamente.
Prototipul upTIM constă în crearea unui nou sistem de anvelopare/faţadă care să permită extensia atât pe orizontală cât şi pe verticală a apartamentelor şi care să devină cadrul suport pentru implementarea energiilor regenerabile în vederea producţiei de energie electrică, termică, ventilare, răcire, etc.
Sistemul nou creat se poate defini pentru toate tipurile de blocuri şi poate fi implementat pe o scară mare.
Prototipul upTIM va fi expus timp de minim 2 ani, din vara anului 2014 până în vara anului 2016, în campusul Universităţii „Politehnica” din Timişoara şi promovat ca rezultat al cercetării mediului universitar timişorean în domeniul eficientizării consumului de energie a blocurilor construite în perioada socialistă.
Pentru a putea promova soluţiile către un public larg, upTIM este în curs de negociere pentru expunerea prototipului upTIM timp de 6 luni în cadrul unui centru comercial cu trafic intens de vizitatori.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.