Locul unde icoana Maicii Domnului a scapat de sub daramaturile arse

Scris de Titus Balan | Publicat in 09.09.2013 13:03 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Sfanta Maria este nu in mod intamplator sarbatorita chiar la inceput de an religios.
Ziua Sfantei Nascatoare de Mantuitor este pusa asa cum merita la inceputul tuturor zilelor importante din calendar.
Credinciosii, atat de rit apusean, cat si de rit oriental, au cazut de acord sa praznuiasca in aceeasi zi si cu acelasi respect aceasta zi importanta pentru spiritualitatea crestina.
Basilica pontificala Maria Radna, una din cele mai importante lacase de cult catolic din zona de vest a tarii, a atras ca mai in fiecare an mii si mii de credinciosi. Foarte mult probabil sa fi fost chiar si zeci de mii de pelerini in zilele de sfarsit de saptamana pe malurile Muresului, daca ar fi fost cineva sa faca aprecieri exacte.
In spiritul ecumenic, ce este fapt real, nu doar deziderat abstract in aceste locuri, au fost foarte vizibili si nenumarati credinciosi de religie ortodoxa.
”Maica Domnului ne ajuta pe toti indiferent de natie" - marturiseste un grup de femei cu flori in brate.
Majoritatea pelerinilor au venit din judetele Arad, Timis, Caras-Severin, Bihor, dar si grupuri compacte din Ungaria si Serbia.
Ca in toti anii au venit pentru a se ruga pentru pace, linistea familiei si pentru sanatate.
Un lucru interesant de remarcat a fost numarul mare de tineri in grupuri organizate si chiar a copiilor destul de mici.
De altfel, acest loc binecuvantat atrage in egala masura miile de calatori si la cealalta mare sarbatoare dedicata sfantei Maria de la mijlocul lunii august, cu ocazia Adormirii Maicii Domnului.
In cele trei zile de reculegere, au avut loc liturghii in limbile bulgara, croata, germana, maghiara, romana si chiar rroma.
O liturghie deosebita a slujit parintele paroh Andreas Reinholz pentru credinciosii chiar la miezul noptii de vineri.
Oaspeti de seama au fost E. S. Dr. h. c. Martin Ross episcopul Timisoarei, E.S. László Böcskei - episcop de Oradea, Msgr. László Wonerth si E.S. Nikola Eterović, secretarul general al Sinodului Episcopilor de la Vatican.
Biserica si manastirea Maria Radna are o istorie veche si plina de vicisitudini de tot soiul din cauza asezarii sale la limita unor foste mari imperii.
Cele mai certe date se pot atesta cu circa sapte sute de ani in urma, cand regele Carol Robert de Anjou pune bazele unei manastiri franciscane in memoria Sfantului Ludovic de Toulouse.
Suisurile si coborasurile au curs una dupa alta dupa cum a fost si mersul istoriei intortocheate.
In timpul ocupatiei otomane a Banatului, aici a fost un loc de refugiu a celor ce fugeau din sudul Muresului.
O minune recunoscuta ca atare de credinciosi este ce a urmat asediului turcesc asupra cetatii Lipovei din 1695.
Incendiul a cuprins si a distrus aproape in totalitate manastirea si biserica.
Doar icoana Maicii Domnului a fost scoasa intacta de sub daramaturile arse.
Pana in zilele noastre se poate admira aceasta icoana de origine italiana cu aceleasi culori proaspete ca in urma cu trei sute de ani.
Elegantul stil baroc tarziu ce se poate admira si in ziua de azi a ansamblului a fost definitivata odata cu reconstructia inceputa in anul 1752 si terminata in 1782. De atunci, prea multe renovari nu prea s-au mai facut.
In acest an, au fost din nou ridicate schele pentru reparatii.
O data cu sperata finalizare a lucrarilor in curs de restaurare generala a intregii Basilici, santier deschis in primavara acestui an cu fonduri europene de dezvoltare regionala, Lipova si intreaga zona invecinata ar putea creste la adevaratul sau potential turistic.

Foto Valentina Sarosi

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.