Lucrurile au revenit la normal in lumea afacerilor

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 28.02.2014 14:46 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Gala Forbes Romania Best Cities Awards a premiat, pe 27 februarie, cele mai bune oraşe pentru afaceri din Romania in 2014.
Premiul pentru Cel mai bun oras pentru afaceri a revenit Bucurestiului.
S-au mai dat diplome (de consolare) precum „Capitala economica a Transilvaniei” – Cluj-Napoca, „Cel mai dinamic oras pentru business” – Timisoara, „Renasterea unui oras” – Alba Iulia, „Industria ca pe roate” – Arad, „Arta razboiului economic” – Oradea, „Cel mai reindustrializat oras” – Ploiesti, „Marile sperante” – Giurgiu, precum si „Motorul economic al Olteniei”- Craiova.

Bucureştiul, care genereaza 20% din Produsul Intern Brut al Romaniei, ocupa primul loc in Topul celor mai bune oraşe pentru afaceri din 2014 realizat de Forbes Romania, dupa ce in 2013 lider a fost Timişoara.
In general, Bucureştiul s-a clasat pe primul loc la majoritatea criteriilor luate in considerare pentru stabilirea topului.
Cinci  dintre acestea sunt cantitative (PIB-ul regional, PIB-ul pe cap de locuitor, caştigul salarial mediu net, şomajul şi investiţiile straine), in timp ce alte cinci – mai degraba calitative, dar cu influenţa puternica asupra mediului de afaceri (existenţa infrastructurii – acces la autostrada, şosea de centura, port, aeroport), stoc rezidenţial, poli de business (cladiri de birouri, spaţii logistice şi industriale), facilitaţi educaţionale cu impact in piaţa muncii (şcoli profesionale, universitaţi) şi deschiderea autoritaţilor locale faţa de investitori.
Fiecare criteriu a contat in proporţie de 10% in stabilirea clasamentului final.
Importanţa economica a Capitalei – concentreaza 24% din comercianţii activi in Romania şi 21% din totalul salariaţilor la nivel naţional – este unul dintre lucrurile care au contat in stabilirea ierarhiei finale.
Nici un oraş nu a obţinut punctajul maxim, fiecare dintre ele fiind deficitar la un capitol sau altul.
In cazul oraşelor reşedinţa de judeţ, in afara Capitalei, punctajul a fost ponderat, pentru criteriile cantitative, prin raportare la Timişoara, oraşul situat pe poziţia secunda in top, dar şi cea mai importanta urbe din regiunea de dezvoltare Vest, a doua ca importanţa dupa Bucureşti-Ilfov.

Faţa de topul din 2013, primele cinci oraşe au ramas aceleaşi şi in 2014, singura modificare fiind rocada dintre Timişoara şi Bucureşti.
Piteştiul şi-a pastrat poziţia - 9 - şi in Topul 10 din 2014.
Aradul a cazut de pe locul 7 pe 10, in timp ce Iaşiul a ieşit din Top 10, dupa ce in 2013 a fost pe locul 6.
Mai atractive pentru afaceri au devenit Sibiul, Constanţa şi Braşovul...

Topul celor mai bune oraşe pentru afaceri din 2014

1. Bucureşti
2. Timişoara
3. Cluj-Napoca
4. Ploieşti
5. Oradea
6. Constanţa
7. Sibiu
8. Braşov
9. Piteşti
10. Arad

TOP 10 cele mai bune oraşe pentru afaceri in 2013

1. Timişoara
2. Bucureşti
3. Cluj-Napoca
4. Ploieşti
5. Oradea
6. Iaşi
7. Arad
8. Constanţa
9. Piteşti
10. Sibiu

La prima ediţie a topului ”Forbes 40 cele mai bune oraşe pentru afaceri”, aparut in 2013, pe primul loc s-a clasat Timişoara, urmata de Bucureşti şi de Cluj-Napoca.
In Timişoara, oraş aflat pe primul loc in ”Forbes 40 cele mai bune oraşe pentru afaceri” in 2013, serviciile şi industria au fost considerate ramuri economice in plina ascensiune, stimulate de facilitaţi acordate de autoritaţi, dar şi de accesul la infrastuctura dezvoltata din Europa de Vest.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.