Mai bine de o jumatate de SECOL de cand s-a nascut PHOENIX, la o scoala gimnaziala din TIMISOARA. Tovarasi, BRIGADA ARTISTICA de ELEVI!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 28.05.2017 11:14 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Anul 2017 marcheaza pentru Nicu Covaci si pentru trupa Phoenix doua evenimente majore: 70 de ani de viaţa, pe care liderul trupei i-a implinit in data de 19 aprilie 2017 si 55 de ani pe scena alaturi de Phoenix.

Primaria Municipiului Timisoara, prin Casa de Cultura a Municipiului, sustine acest demers printr-un concert unic, intitulat Phoenix&Friends, care va avea loc in data de 2 iunie 2017, de la ora 19.00, in Piata Libertatii.
Vor participa: A.L.L. Friends Band, Vest Phoenix Cover si  Phoenix.
Invitati speciali: Moni Bordeianu, Bogdan Bradu, Bogdan Muntenita, Valeriu Sepi si Titi Dragomir.

Phoenix, una dintre primele trupe de muzica rock din Romania a demonstrat si demonstreaza in continuare, ca este un reper important in existenta si spiritul orasului Timisoara.
Compozitor, cantaret, chitarist, pictor si grafician, Nicu Covaci este cunoscut ca fondator si lider al formatiei Phoenix.
Inca din copilarie a invatat sa cante la pian, acordeon, muzicuta si chitara.
In 1961, Nicu Covaci si Bela Kamocsa au pus bazele unei formatii dupa "modelul" The Shadows.
Un an mai tarziu, infiinteaza trupa "Sfintii", in cadrul brigazii artistice de elevi de la Scoala Gimnaziala nr. 2 din Timisoara.
Titulatura initiala a fost schimbata in „Phoenix”, pentru a evita conflictele cu autoritatile vremii.

Prima compozitie proprie a fost piesa "Stiu ca ma iubesti si tu", inregistrata la radio in 1964.
Din anul urmator dateaza alte doua inregistrari: "Bun e vinul ghiurghiuliu" si "Padure, padure", care au fost primele melodii din rockul romanesc inspirate din folclor.

Phoenix a lansat mari muzicieni si piese nemuritoare.
Membrii formatiei au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului, traseul stilistic al formatiei pornind de la muzica beat, rock psihedelic, hard rock, ajungand la etno - rock.
Piese celebre au fost si inca sunt fredonate de generatii intregi: „Vremuri”, „Fata Verde”, „Andrii Popa”, „Strunga”, „Canarul”, „Mugur de fluier”, „Mica tiganiada”, „Nunta” sunt capodopere, care inca scriu istoria Phoenix.
Peste 40 de muzicieni au facut parte din formatia Phoenix de-a lungul anilor, Nicu Covaci fiind nucleul care a pastrat spiritul Phoenix viu, mai bine de o jumatate de secol.

Asadar, in 2 iunie 2017, de la ora 19.00, in Piata Libertatii din Timisoara se vor sarbatori 55 de ani pe scena alaturi de Phoenix&Friends.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.