Managementul platilor in afacerile internationale

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 28.07.2013 16:43 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timis, în parteneriat cu Institutul Bancar Roman, organizeaza în perioada 21 – 22 august 2013, orele 9:30–17:00, în Sala Tisa a Centrului Regional de Afaceri al CCIAT din Bd. Eroilor de la Tisa  nr.22, seminarul cu tema Managementul plăţilor în afacerile internationale.
Seminarul prezinta caracteristicile modalitatilor de plata utilizate în decontarea operatiunilor de export – import, precum si criteriile care stau la baza selectarii celei mai avantajoase solutii de plata.
Va fi evidentiat modul diferit de abordare pe care îl are o firma romaneasca atunci cand intentioneaza sa intre într-o tranzactie cu un partener extern, atat ca exportator cat si ca importator.
Optiunea în contractul extern pentru o anumita tehnica de decontare, trebuie corelata si cu conditia de livrare, cu documentele comerciale si financiare, cu solicitarea/sau nu a unei scrisori de garantie bancara etc.
Se vor explica metodele prin care o tranzactie riscanta poate fi transformata într-o tranzactie sigura pentru ambii parteneri comerciali. 
Participantii vor afla care sunt responsabilitatile exportatorilor si importatorilor conform reglementarilor internationale ale Camerei de Comert Internationale de la Paris - ICC (INCOTERMS 2010, Publicatia 600 privind acreditivele documentare, Publicatia 522 privind incasso-urile si Publicatia 758 privind garantiile la cerere) cat si modul de derulare a unor afaceri eficiente si sigure prin alegerea celei mai optime modalitati de plata si/sau garantare.  
Fundamentarea conceptelor teoretice se va realiza prin analizarea unor studii de caz reale, din cazuistica operatiunilor de plati si garantii în derularea operatiunilor de export – import.
Seminarul se adresează persoanelor care activeaza în departamentele operationale de export, import, marketing, financiar-contabil, juridic, transportatori, asiguratori, declaranti vamali etc.
Temele abordate sunt următoarele: Modalitatile de decontare a tranzactiilor în comertul international - avantaje si dezavantaje, Garantarea prestatiilor si a platilor într-un contract comercial international, Scopul si aplicabilitatea INCOTERMS, delimitarea responsabilitatilor si riscurilor; noutatile aduse de Incoterms 2010 (în vigoare de la 1 ian. 2011); impactul INCOTERMS asupra contractului comercial international; Documente comerciale si financiare utilizate în comertul international – caracteristici, beneficii suplimentare care pot fi obtinute prin utilizarea lor; Acreditivul documentar: concept, caracteristici, mecanism de derulare; clasificare; controlul documentelor în utilizarea acreditivului documentar, avantaje/dezavantaje si elemente noi aduse de Publicatia nr. 600 a ICC, în vigoare de la 1 iulie 2007 (versus Publicatia nr. 500); Incasso-ul documentar: concept, caracteristici, mecanism de derulare, clasificare, cai si metode de atenuare a riscului de plata la incasso, Publicatia nr. 522 a ICC; Dispozitia de plata externa: caracteristici, clasificari, mecanism de derulare;  Scrisoarea de garantie bancara: concept, elemente, tipuri de scrisori de garantie bancara utilizate în operatiunile de export-import, în functie de etapa în care se afla derularea tranzactiei; elemente noi aduse de Publicatia nr. 758 a ICC, în vigoare de la 1 iulie 2010 (versus Publicatia nr. 458); Întrebari si raspunsuri.
Informatiile vor fi prezentate în format .ppt si transpuse într-un suport tiparit.
Seminarul va fi susţinut de dr. Gabriela Hartescu, Director General, Institutul Bancar Roman.
Data limită de înregistrare a participării: 10 august 2013
Informaţii suplimentare la tel. 0374 160 831, e-mail: ay_luca@yahoo.com, Ana Maria Luca - consultant cameral.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.