Manipulari nerecomandate minorilor la Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 05.04.2016 11:57 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Şapte actori din patru ţari vor juca  joi, 7 aprilie 2016, de la ora 19, in Sala Mare a Teatrului Maghiar  din Timişoara, spectacolul ”Manipulari”: o coproducţie-eveniment  realizata de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara  cu trei prestigioase companii est-europene de teatru, Via Negativa (Slovenia), Asociaţia MASZK (Ungaria) şi Teatrul Kosztolanyi Dezso (Serbia), in concepţia, regia şi decorul renumitului regizor sloven Bojan Jablanovec.

”Increderea este un cuţit intre doi dansatori. Increderea este fumul ce-ti intra in ochi. Increderea este guma de mestecat pe care, atunci cand nu mai are gust, o scuipi şi iei alta, noua, din pachet. Increderea nu are niciun sens daca nu este mereu pusa la test. Este un joc. Un joc stravechi”.

Prezentat exclusiv in mari festivaluri europene, spectacolul a avut o singura reprezentaţie la Timişoara: premiera care a inaugurat precedenta ediţie a Festivalului Euroregional de Teatru TESZT.  
Un spectacol dur, inteligent, introspectiv, despre incredere ca ”un cuţit intre doi dansatori”, taios, profund, crud, jucat in punctul de intersecţie al ”masochismului” actorului cu ”sadismul” publicului.
Experienţa teatrala bulversanta, spectacolul a starnit publicului o reacţie intense şi a generat  discuţii aprinse pe tema salvarii actorului de la autodistrugere pe scena de dragul actului artistic.
Spectacolul ii are creatori-interpreţi  pe actorii Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre, Borisz Kucsov, Formanek Csaba, Levko Esztella, Szorcsik Kriszta, Mészáros Gábor.

”Cand vine vorba de incredere, cu toţii negociem şi manipulam. In acest joc, nu exista victime inocente – cu toţii ştim despre ce este vorba. Increderea este arma fricii, a nesiguranţei şi a incertitudinii in ceea ce priveşte viitorul. Increderea este inima puterii. Iar de aici incep manipularile. Fara incredere, nu este nici negociere, nici bancari, nici politicieni, nici democraţie, nici dragoste, nici Dumnezeu. NIMIC. Increderea nu este o preferinţa. Este o necesitate”, susţine Bojan Jablanovec, fondatorul companiei Via Negativa.

Spectacolul va fi jucat in limba engleza şi tradus in limba romana şi este nerecomandat minorilor.
Biletele pentru unica reprezentaţie din aceasta stagiune a spectacolului Manipulari costa 20, respectiv 10 lei pentru posesorii de abonamente Kult Card, pensionari, elevi (varste de peste 18 ani) şi studenţi şi pot fi achiziţionate de la casieria teatrului de luni pana vineri, intre orele 16 şi 19.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.