Maraton de film european si... lubenita de Gottlob

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 13.07.2014 16:20 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Ceau, Cinema! este primul festival autohton dedicat filmului european, care va invita saptamana viitoare la un maraton de proiectii in aer liber şi in spaţiile neconvenţionale de la Casa Artelor (str. Augustin Pacha, nr. 8) din Timişoara, precum şi pe stadionul din comuna Gottlob.
Aflat la prima ediţie, festivalul este organizat de Marele Ecran şi Pelicula Culturala, susţinut de Vitas Romania.

Ceau Cinema! ofera o alternativa la cinematograful de consum, un prilej de relaxare in aer liber in compania unor filme europene proaspete şi bune, prezentate in premiera la Timişoara.
Pentru ca oferta culturala a oraşului este foarte bogata in aceasta vara si pentru o programare din timp a serilor saptamanii viitoare, iata o trecere in revista a programului festivalului:

Joi, 17 iulie, ora 18.00, festivalul debuteaza la sala Studio (Casa Artelor) cu scurtmetraje noi semnate de regizori romani multipremiaţi: "Counterpart" (r. Adrian Sitaru, 2014), "O umbra de nor" (r. Radu Jude, 2013), "Trece şi prin perete" (r. Radu Jude, 2014). Tot aici e prezentat, de la ora 20.00, lungmetrajul "Cercuri" (r. Srdjan Golubovic, Serbia, 2013), considerat unul dintre cele mai bune filme sarbeşti ale deceniului.

De la ora 19.00, la demisolul Casei Artelor, e programat atelierul TERAPIE DE BASM – o sesiune de comic book-ing live avandu-l ca invitat special pe Victor Drujiniu, artistul care lucreaza cu cele mai renumite edituri de banda desenata, intre care Marvel şi DC Comics.

Deschiderea oficiala a festivalului se va face la ora 22.00, in Curtea cu Castan a Casei Artelor, cu filmul "La limita de jos a cerului" (r. Igor Cobileanski, 2013), premiat la Gopo 2014 pentru cel mai bun debut in lungmetraj.
De la ora 23.30, programul continua in aer liber cu "Noaptea devoratorilor de trailere", eveniment unicat prezentat de Stella Artois.

Vineri, 18 iulie, de la ora 17.00, puteţi viziona in Sala Studio cel mai bun scurtmetraj romanesc la Next Film Festival 2014,  “Colecţia de arome" (2013). Filmul lui Igor Cobileanski este incadrat de doua scurtmetraje din anul 2000, semnate de Cristian Mungiu, regizorul premiat cu Palme d’Or la Cannes: "Zapping" şi "Corul Pompierilor". De la ora 19.00, programul continua cu o selecţie de scurtmetraje germane, prezentata cu sprijinul Centrului Cultural German şi a Primariei Karlsruhe. Trei dintre realizatori, dr. Oliver Langewitz, Sven Eric Maier şi Willy Rollé (Filmboard Karlsruhe), vor participa dupa proiecţie la o discuţie cu publicul.

Programul "Cool Cinema" de la demisol va incepe de la ora 18.00 cu o serie de animaţii romaneşti sub genericul "Animaţia incotRO", urmata de "Discuţii Animate", un atelier susţinut de Ctrl-D.
Vinerea Animata, selecţia de animaţii propusa de waka_x (Felix Petrescu), va fi prezentata in restul serii, in doua calupuri.

In curte va fi proiectata de la ora 22.00 aclamata animaţie franco-belgiana "Ernest şi Celestine" (r. Stephane Aubier & Vincent Patar, 2012), premiata la Cannes, recompensata cu premiul Caesar pentru cel mai bun film de animaţie, fiind primul film de animaţie care a luat premiul Magritte pentru cel mai bun film. De la ora 23.30, fanii fotbalului şi ai lui Corneliu Porumboiu vor putea vedea noul sau film, documentarul "Al doilea joc" (2014).

Sambata, 19 iulie, programul incepe cu doua ateliere: de la ora 11.00, Boris Gaza (Atelier 1) prezinta "Elemente de arta actorului", iar de la ora 14.00, Camera 4 face o "Introducere in arta filmarii". Urmeaza trei documentare in sala Studio: "Bucureşti, unde eşti?" (r. Vlad Petri, 2014), "Nu vandaliza" (r. Luiza Alecsandru & Pascal Castello, 2013) şi "Let the wall divide us all", filmat recent de Navetistul Banaţean, Flavius Baican, care va şi participa la discuţii cu publicul, dupa proiecţie. Tot in sala Studio va fi prezentat "Eu şi Tu" (Italia, 2012), ultimul film al maestrului Bernardo Bertolucci, cunoscut printre altele pentru "Ultimul tango la Paris".

De la ora 20.00, la demisol, secţiunea “Filme Banaţene” grupeaza patru scurtmetraje ale unor realizatori din Timişoara sau care au legatura cu oraşul nostru: "Excursie" (r. Adrian Sitaru, 2014), "Proprietara" (r. Vlad Dragomirescu, 2012), "The Living Room" (r. Noemi Dumitrescu, 2009), "Silent Places" (r. Simona Deaconescu, 2013). Dupa proiecţia filmului de dans "Silent Places", pentru care a compus muzica, timişoreanul Tibor Cari va vorbi despre muzica de film.

Succesul de box-office polonez, thriller-ul "Poliţia Rutiera" (r. Wojciech Smarzowski, 2013) va incheia programul Ceau, Cinema! la Timişoara.

Ultima proiecţie a festivalului va avea loc duminica, 20 iulie, de la ora 22.00, la Gottlob. Localnicii şi vizitatorii vor putea viziona "A fost sau n-a fost?", filmul pentru care Corneliu Porumboiu a fost distins cu Camera d’Or la Festivalul de film de la Cannes, in 2006. Proiecţia va avea loc sub cerul liber, pe stadionul din comuna şi cu lubeniţa la discreţie. Localitatea banaţeana cunoscuta pentru producţia de pepene roşu va trebui cunoscuta de acum şi pentru primul cinematograf recondiţionat in mediul rural, o premiera in Romania postcomunista.

Biletele la festival se pot achizitiona de la Librariile Cartureşti şi Cafeneaua Klapka. Biletul de acces pentru o zi de festival costa 15 lei, iar abonamentul pentru intreg festivalul costa 40 lei. Accesul este liber la proiecţia de la Gottlob.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.