Marea Piramida, Totem, Eva si coloane cu inimi in varf in centrul istoric al Timisoarei

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 06.11.2015 13:42 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

In centrul istoric al orasului Timisoara sunt propuse lucrari de arta monumentala urbana, realizate din diferite materiale, informeaza Primaria Timişoara, lucrari de arta monumentala urbana din cadrul proiectului de ”Reabilitare a spatiilor publice din centrul istoric al Municipiului Timisoara”.
Este vorba de “ Marea piramida“ (autor Mircea Roman, bronz, circa 96x102xh=170 cm), “Coaja de om” (autor Mircea Roman, bronz, 98x115xh=200 cm), “ Supermam“ (autor Virgil Scripcariu, bronz, 55x65xh=155 cm), “Eva“ (autor Virgil Scripcariu, bronz), Ansamblu de coloane (autor Ion Nicodim, bronz si tehnica mixta, h=cca.200 cm), “De-a telefonul” (autor Bogdan Rata, bronz patinat, h=cca.200 cm), şi “Totem” (autor Mircea Roman, bronz,h=circa 3 m).

Fiecare sculptura reprezinta o imagine tridimensionala metaforica, ce sugereaza diferite simboluri.
Lucrarea“ Marea piramida“ afirma ca “niciodata nu este prea tarziu sa asezam lumea noastra pe adevaratele valori” - dupa cum explica autorul Mircea Roman, in timp ce “Coaja de om” este o metafora pentru bunatate, spiritualitate si cultura ”fara de care nu ramanem decat coji, coji de om“.
A treia opera a lui Mircea Roman, “Totem”, este metafora ”sacrificiului a generatii de cetateni pentru orasul lor, ce se transforma intr-o fereastra in zid, datatoare de speranta si lumina“.
Lucrarile “Supermam“ si “Eva“ ale sculptorului Virgil Scripcariu pun in atentia privitorului ”meditatii plastice ce au in centrul lor valori comunitare si umane imuabile: copilul, maternitatea, dragostea, inocenta, forta spirituala a puritatii” (Virgil Scripcariu).
Proiectul “De-a telefonul” reprezinta o sculptura ce are ca tema comunicarea, jocul, copilaria ca metafora a viitorului, contemporaneitatea (Bogdan Rata).
Sculpturile-coloane cu inimi in varf ale sculptorului Ion Nicodim reprezinta o ”marca a operei sale si, implicit, a artei romanesti, ele ilustreaza azi arta contemporana“ (Ariana Nicodim).
Criticul de arta Anatol Mandrescu numea cautarile artistului, limpede si poetic ”axul pamantului acordat cu stele, mit agrar cosmic“.
Selectia a fost facuta de catre colectivul de arhitecti-autori ce s-au ocupat de conceptia intregului proiect de ”Reabilitare a spatiilor publice din centrul istoric al Municipiului Timisoara”, cat si cel de punere in valoare a vestigiilor arheologice descoperite in perioada implementarii proiectului ”Reabilitarea a spatiilor publice din centrul istoric al Municipiului Timisoara”.
Sculpturile enumerate fac parte integranta din ambientul cultural al centrului istoric.
“Alte elemente de mobilier urban si arta monumentala urmeaza sa fie asezate odata cu punerea in valoare a restului tesutului urban din cartierul Cetate, in acord cu politica culturala a Timisoarei: Timisoara creativa, Timisoara implicata, Timisoara conectata si Timisoara responsabila.
Conform acestor directii se cauta recunoasterea valorilor de patrimoniu si punerea acestora in valoare, sprijinind cultura contemporana si legatura dintre aceasta si societate”, explica proiectantii.
Costul total este de 523.010,55 lei, fara TVA.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.