Masterplan in transmisie directa pe internet

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 21.04.2012 08:31 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Luni, 23 aprilie 2012, de la ora 10, va avea loc în Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timişoara masa rotundă cu tema „Economia şi Oraşul”, ca parte componentă a Masterplanului Timişoarei. Întâlnirea va fi transmisă şi pe internet şi poate fi urmărită pe www.primariatm.ro.

La întâlnire va participa o parte din elaboratorii PUG-ului şi al Masterplanului Timişoarei:
*Şerban Sturdza - Initiator a ideii de Renovare Urbană în România aducând în prim plan reabilitarea şi revitalizarea zonelor istorice din România prin reabilitarea Pieţei Unirii din Timişoara, lucrare de referinţă. La mijlocul anilor 90 realizează Planul General de Urbanism Timişoara, proiect deschizător de drum pentru realizarea metodologiei noi de abordare a problemelor urbanistice şi a principiilor de concepere a regulamentelor de urbanism. Mulţi ani, cadru didactic al Facultăţii de Arhitectură Timişoara, al Universităţii de Arhitectură Ion Mincu, membru corespondent al Academiei Române din 2010. Dintre lucrările realizate în Timişoara: Renovare, modernizare cinematograf Capitol (1975), Restaurare Piaţa Unirii Timişoara - faţade , mobilier urban, iluminat ornamental, plantaţii (1988), Plan general de urbanism Timişoara (1990), Renovare palatul baroc Timişoara - amenajare muzeu de artă (1993). Fost Preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România
*Eugen Pănescu - cadru didactic al Politehnicii Cluj Napoca, Urbanism, premii nationale ale Ordinului Arhitecţilor, Uniunii Arhitecţiilor, Ministerului Dezvoltării pentru lucrări de urbanism în Sibiu şi Cluj pentru Studiul de dezvoltare durabilă a oraşului Sibiu şi Transformarea structurală a oraşului Cluj Napoca. Partener în biroul de arhitectură româno-german Planwerk Cluj din 2002.
*Vlad Gaivoronschi - Din 2010 Preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România filiala Timiş, fost vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România şi a Uniunii Arhitecţilor din România. Membru al Consililui Arhitecţilor din Europa între 2007 şi 2010, membru al Uniuni internaţionale a arhitecţilor din 2008. Din 1990 partener în cadrul societăţii Andreescu şi Gaivoronschi şi cadu didactic al Facultăţii de Arhitectură Timişoară, astăzi cu gradul universitar de conferenţiar doctor. Deţinător a numeroase premii de arhitectură naţionale şi internaţionale pentru arhitectură dintre care numim centrul de afaceri Timişoara (City Business Center) şi autor a unor cărţi de referinţă în domeniu.
*Rudolf Graef - Din 2010 vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România. Absolvent al Facultăţii de Arhitectură la Erzherzog Johann Universität Graz. Consultant al proiectului GTZ (Gesellschaft fuer Technische Zusamenarbeit) pentru Reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică zonelor istorice din Timişoara, consultant al KfW pentru programul de sprijin financiar al proprietarilor din zonele istorice. Doctorand al UdK Berlin şi cadru didactic al Universitatii Politehnica Timisoara, Facultatea de arhitectura. Din 2006 partener la Vitamin Architects.
*Nicolae Ţarălungă - Director al Institute for Housing and Urban Development Studies-România, afiliat la Institute for Housing and Urban Development Studies-Rotterdam, Olanda. Din lucrările efectuate numim: Coordonarea proiectului MATRA “Crearea capacităţii operaţionale pentru o administraţie descentralizată în România”, implementat de IHS, Rotterdam, Olanda, Training pe tema abordării moderne ale elaborării planurilor urbanistice generale; Intărirea capacităţii Republicii Moldova în proiectarea şi implementarea planurilor urbanistice generale, Managementul terenurilor în cadrul planurilor de dezvoltare a localităţii şi propuneri de îmbunătăţiri legislative privind managementul terenurilor urbane, raport pentru Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei ş.a.

Masterplanul Timişoarei este a doua etapă din procesul de realizare al Planului Urbanistic General al Timişoarei şi este documentul prin care oraşul nostru îşi stabileşte conceptul general de dezvoltare spaţială.
Unul din obiectivele importante ale Masterplanului, care este şi tema mesei rotunde de luni este creşterea competitivităţii şi atractivităţii Timişoarei pentru investitorii străini şi locali. Timişoara este pregătită prin schema de dezvoltare spaţială propusă prin Masterplan să îşi menţină şi să îşi consolideze poziţia de locaţie de top pentru investiţiile din domeniul tehnologiilor înalte (IT, nanotehnologii, tehnologii regenerabile, cercetare etc.).
Până în momentul de faţă, Timişoara a reuşit nu doar să atragă companii multinaţionale mari, ci şi să le menţină aici, să le încurajeze dezvoltarea nu doar pe partea de producţie ci şi pe cea de cercetare, ceea ce reprezintă un mare atuu al Timişoarei. Ca o nouatate, strategia de dezvoltare spaţială vine cu politici de dezvoltare a unui sector puternic al IMM-urilor în paralel cu încurajarea marilor multinaţionale să se dezvolte la Timişoara.

În plus, strategia de dezvoltare spaţială prevede măsuri pentru păstrarea în oraş a absolvenţilor de studii superioare, ca forţă de muncă calificată pentru domeniul tehnologiilor înalte, prin păstrarea în zone centrale a facilităţilor universitare, a locurilor de muncă şi a unui fond locativ accesibil.
De asemenea, documentul propune viitoare posibile locaţii pentru dezvoltarea de parcuri tehnologice de cercetare, dezvoltare şi producţie.
De exemplu, Calea Buziaşului rămâne zonă de producţie, care, însă, în cel mult un deceniu va deveni integral nepoluantă.
La ieşirea de pe Calea Şagului este gândit un amplasament pentru dezvoltarea unei zone pentru producţie pentru IMM-uri.

În zona de nord, Ovidiu Balea/Calea Torontalului se prevede crearea unui parc de cercetare şi dezvoltare pentru industrii avansate (IT, nanotehnologii, tehnologii regenerabile, cercetare etc.), care va crea câteva mii de locuri le muncă de înaltă calificare.
Accesul în zonele de producţie din Parcul Industrial Freidorf, Calea Buziaşului, Calea Torontalului se va eficientiza prin închiderea centurii ocolitoare a Timişoarei şi prin legarea acestor zone de reţeaua de autostrăzi şi de aeroport, prevenind în acest fel trecerea traficului greu prin oraş.

Următoarea etapă din realizarea PUG-ului Timişoarei este elaborarea reglementărilor de urbanism şi zonificarea funcţională a oraşului în baza principiilor schiţate în strategia de dezvoltare spaţială.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.