MC Vasile ARE treaba cu ajutoarele de stat pentru aeroporturi

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 04.03.2014 20:18 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Comisia Europeana a adoptat la sfarsitul lunii februarie noile norme privind ajutoarele de stat pentru aeroporturi si companii aeriene din spatiul comunitar.
In contextul schimbarilor inregistrate pe piata in ultimii zece ani, Comisia a initiat o revizuire a acestor norme, prima consultare publica avand loc in 2011, iar a doua in iulie 2013.
In urma acesteia, Bruxelles-ul a anuntat ca, printre altele, vrea sa opreasca acordarea ajutoarelor de stat pentru aeroporturile regionale cu mai mult de 200 de mii de pasageri pe an.
Comisia a renuntat insa la propunere in urma unei campanii derulate de mai multe organisme europene, printre care si Adunarea Regiunilor Europene (ARE), prin Comisia Economica si de Dezvoltare Regionala, condusa de vicepresedintele Consiliului Judetean Timis, Marian - Constantin Vasile.

Publicarea noilor norme reglementeaza posibilitatea acordarii de ajutoare de stat pentru operare catre aeroporturile regionale cu mai putin de 700 de mii de pasageri pe an, pentru o perioada de tranzitie de 10 ani, urmand ca, dupa 5 ani, Comisia Europeana sa reevalueze situatia.
Se va analiza daca sumele de bani au fost folosite in general pentru cresterea aeroporturilor si nu doar pentru supravietuirea si mentinerea acestora.
Pachetul de norme prevede si ajutoare de stat pentru investitii si deschiderea unor noi rute aeriene.

Conform statisticilor, transportul aerian are o contributie importanta la economia europeana, cu aproximativ 20 de milioane de zboruri, 18 milioane de tone de marfa si 1,5 miliarde de pasageri pe an.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.