Medici producatori de invalizi

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 14.03.2014 16:11 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea de catre mai multe persoane, medici specialisti de medicina muncii de la cabinetele de expertiza medicala din Caransebes si Moldova Noua, a unor infractiuni de coruptie.
In cauza a fost dispusa inceperea urmaririi penale cu privire la fapte de luare de mita savarsite de catre cadre medicale, constand in incadrarea nejustificata in grad de invaliditate a unor persoane in schimbul unor sume de bani.
In cursul diminetii de 13 martie, ca urmare a autorizarii de catre instanta competenta, au fost efectuate verificari si perchezitii simultane in mai multe locatii situate pe raza judetelor Caras-Severin si Timis.

###

Procurori ai Secţiei de urmarire penala şi criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, la data de 13 martie 2014, punerea in mişcare a acţiunii penale faţa de inculpaţii TelbiS Sebastian, Ungur Ioan Dorel şi Cenda Ioan Octavian sub aspectul savarşirii infracţiunii de luare de mita.

La data de 14 martie 2014 s-a intocmit şi prezentat judecatorului de drepturi şi libertaţi de la Tribunalul Bucureşti referatul cu propunere de arestare formulata pe numele celor 3 inculpaţi.

Astfel, in sarcina inculpatului Telbis Sebastian s-a reţinut faptul ca, in perioada 3 februarie — 07 martie 2014, in calitate de medic şef al Serviciului de Evaluari Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, in exercitarea atribuţiilor de serviciu, a primit diferite sume de bani, precum şi alte foloase materiale de la un numar de 132 de pacienţi, pentru a elibera sau, dupa caz, a prelungi decizii de pensionare pentru grad de invaliditate, pentru a elibera decizii medicale privind pierderea sau diminuarea capacitaţii de munca ori pentru a atesta oficial gradul de invaliditate şi a drepturilor de asigurari sociale ce decurg din aceasta incadrare.

In sarcina inculpaţilor Ungur Ioan Dorel şi Cenda Ioan Octavian s-a reţinut savarşirea a 16, respectiv 8 infracţiuni de luare de mita, constand in aceea ca aceştia solicitau şi primeau bani de la pacienţi pentru a le aviza incadrarea in grad de invaliditate, respectiv pentru a-i menţine in aceasta categorie cu ocazia revizuirii periodice, in conformitate cu prevederile legislaţiei privind sistemul unitar de pensii publice. In schimbul acestor sume de bani, inculpaţii avizau dosarele medicale ale solicitanţilor din Caraş-Severin, ulterior remiţandu-le pentru eliberarea deciziilor de incadrare in gradul de invaliditate catre ceilalţi specialişti in medicina muncii.

Formularea propunerii de arestare a avut in vedere atat gravitatea faptelor comise, modul şi circumstanţele de comitere, cat şi impactul psihologic inregistrat la nivelul comunitaţii privind astfel de fapte antisociale asupra corectitudinii desfaşurarii actului medical, precum şi a deciziilor privind acordarea pensiilor de invaliditate, cu toate consecinţele juridice şi financiare ce decurg din aceasta incadrare.

In urma percheziţiei domiciliare efectuate la data de 13 martie 2014 la locuinţa inculpatului Telbis Sebastian, au fost identificate şi indisponibilizate, in vederea luarii masurilor asiguratorii, importante sume de bani, respectiv 108.465 euro in numerar, 480 lire sterline, 4.120 USD şi 51.400 lei. De asemenea, au mai fost descoperite doua carnete CEC cu un sold de 178.220 euro, emise de o banca din Austria.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.