Mestesuguri traditionale, artizani populari si traditii gastronomice ale Banatului

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 09.03.2016 10:41 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

In 20 martie 2016, demareaza faza zonala a Festivalului-concurs "Lada cu zestre", editia 2016.
Festivalul angreneaza an de an formatii artistice, ansambluri, solisti si interpreti din aproape toate localitatile judetului Timis, avand drept obiectiv valorificarea si promovarea creatiei artistice traditionale romanesti.
De asemenea, evenimentul pune in valoare mestesuguri traditionale si artizani populari, precum si traditii gastronomice banatene.

Perioada de derulare: 20 martie - iunie 2016

Fiecare comuna (oraş) care doreşte participarea la festival are mai multe obligaţii.
Desemnarea unei persoane care sa coordoneze activitaţile de reprezentare a comunei la aceste secţiuni (director al casei de cultura, referent cultural, bibliotecar etc)
Popularizarea in cadrul comunitaţii locale a posibilitaţii neingradite de a participa la acest festival (inclusiv aducerea la cunoştinţa artiştilor aparţinand unor ansambluri ale comunitaţilor etnice, unor ONG-uri sau instituţiilor de invaţamant)
Suportarea cheltuielilor aferente deplasarii formaţiilor şi artiştilor ce reprezinta comuna, la locul de desfaşurare.
Notificarea scrisa a participarii la aceasta competiţie (adresa catre Centrul de Cultura şi Arta Timiş - fax. 0256.435566 sau e-mail ccajt@ccajt.ro), cu minimum 10 zile inaintea datei programate, ataşand un desfaşurator al programului artistic.
Desfaşuratorul va cuprinde, in ordine cronologica: secţiunea şi subsecţiunea la care participa; numele ansamblului, artistului, recitatorului, al colecţiei sau al produsului gastronomic; durata fiecarui moment artistic; numele coordonatorului de grup şi telefonul de contact.

Pentru secţiunea muzicala, pentru coregrafie şi recitatori dialectali, concursul se deruleaza in doua etape.

Etapa zonala - in cele 8 centre de desfaşurare: Ghilad, Şag, Sannicolau Mare, Comloşu Mare, sat Seceani – comuna Orţişoara, Giarmata, Niţchidorf şi Dumbrava, conform menţiunilor calendarului ataşat (localitaţile fiind repartizate). Etapa finala –Timişoara - mai 2016.
Pentru celelalte secţiuni (expoziţii, colecţii, gastronomie) concursul se deruleaza intr-o singura etapa, in cele 8 centre, la finalul fazei zonale (17 aprilie) urmand a se stabili caştigatorii.

Se impune, in general, valorificarea folclorului local, fiecare artist urmand sa respecte specificul local al zonei reprezentate.
Repertoriul trebuie sa fie ales cu grija, urmand sa corespunda posibilitaţilor interpretative ale artistului.
In concurs pot participa formatii si interpreti, creatori, indiferent de institutiile culturale pe care le reprezinta, inclusiv cele ale confesiunilor religioase, ale invatamantului, ale O N G – urilor sau aparţinand etniilor din judeţul Timiş.
Respectarea timpului alocat este obligatorie. In caz contrar, organizatorul işi rezerva dreptul de a intrerupe prestaţia artistica.

In departajarea ansamblurilor, formaţiilor şi soliştilor - dansatori se va ţine cont de specificul local al dansurilor ori obiceiurilor valorificate scenic

Vor fi punctate mai bine coregrafiile ce includ dansurile specifice judeţului Timiş, de acurateţea interpretarii şi ţinuta scenica, de autenticitatea costumelor populare şi a liniilor melodice utilizate, precum şi de respectarea timpului alocat.
Nu se admite participarea la secţiunea coregrafica a copiilor cu varsta sub 8 ani, fiind admişi cei cu varsta mai mica doar in cadrul ansamblurilor folclorice de dansuri pe generaţii şi a celor de obiceiuri.
Fiecare ansamblu folcloric, formaţie de dansuri etc. va putea prezenta un singur moment coregrafic in cadrul unei subsecţiuni, ceea ce nu exclude posibilitatea ca o comuna sa poata fi reprezentata de mai multe ansambluri sau formaţii artistice in cadrul aceleiaşi subsecţiuni, daca acestea provin din satele aparţinatoare, au o denumire distincta. Este interzisa insa utilizarea aceloraşi dansatori in cadrul acestor formaţii şi ansambluri.
De asemenea, nu este admisa utilizarea aceluiaşi moment coregrafic (suita) in cadrul mai multor subsecţiuni.
In cazul nerespectarii celor de mai sus, formaţia (ansamblul) va putea fi depunctata sau chiar exclusa din competiţie.

Caştigatoarea trofeului va fi acea comuna sau acel oraş care va obţine cel mai mare numar de puncte.

Juriul este format din personalitaţi ale vieţii culturale.
Instituţiile ce deleaga ansamblurile artistice, formaţiile de dansuri, corurile, fanfarele etc , prin inscrierea acestora in concurs, precum şi artiştii interpreţi, colecţionarii, etc. ce se inscriu personal, işi dau acceptul in mod direct pentru cedarea drepturilor de inregistrare, fixare pe suport, multiplicare şi difuzare publica a prestaţiilor artistice şi a materialelor audio-foto-video realizate pe parcursul derularii festivalului.
De asemenea, ansamblurile şi formaţiile artistice ce au in componenţa minori, se vor ingriji in mod direct de primirea dreptului de a fi fotografiaţi şi filmaţi cu ocazia derularii festivalului.
Directorul festivalului este managerul Centrului de Cultura şi Arta al Judeţului Timiş - prof. Liliana Laichici, iar pentru detalii legate de organizarea festivalului va puteţi adresa la tel. 0256.435158 sau 0766090932 - Codruţa Magurean, director coordonator al secţiei Conservare, Valorificare, Promovare Culturala, e-mail ccajt@ccajt.ro sau puteţi consulta www.ccajt.ro.

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

Descarca Desfăşurătorul pentru etapele zonale
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 177.73 Kb
Descarca Regulamentul festivalului
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 286.01 Kb
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.