Metode barbare de extirpare a ciorilor in Timisoara. Si institutiile statului se fac ca nu vad!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 22.04.2016 13:05 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicina Veterinara din Timişoara şi Primaria Timişoara şi-au facut un obicei din incalcarea legislaţiei de protecţia a mediului, avertizeaza Asociaţiile Pet Hope şi Grupul Milvus.
Confruntaţi cu sesizarile mai multor cetaţeni şi specialişti, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Primaria Timişoara pun presiuni acum pentru ca acţiunile lor sa nu ajunga in atenţia presei şi a opiniei publice.

In perioada 9-10 aprilie 2016, conducerea Universitaţii de Ştiinţe Agricole şi Medicina Veterinara a Banatului din Timişoara, deranjata de pasarile din curtea instituţiei, a hotarat sa scape cu orice preţ de cuiburile ciorilor, astfel ca a apelat la o metoda cruda şi ilegala, taind ramurile arborilor pe care se aflau cuiburile cu puii abia ieşiţi din oua.
Aproximativ 50 de cuiburi cu pui şi-au gasit sfarşitul chiar sub ochii studenţilor din cadrul USAMVB care au fotografiat cuiburile doborate şi puii morţi, imaginile starnind un val de indignare pe reţelele de socializare.

Doua zile mai tarziu, in data de 12 aprilie 2016, in Parcul Municipal Timişoara, Primaria a dispus aceleaşi acţiuni pentru distrugerea directa a cuiburilor, cu tot cu puii de cioara in ele, apeland la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Banat (ISU Banat).
De aceasta data insa, printre cei care au asistat la distrugerea cuiburilor a fost şi un cetaţean cu simţ civic, care a sunat de urgenţa la 112 şi a raportat pe loc ilegalitatea, solicitand intervenţia urgenta a Poliţiei şi a Garzii de Mediu, in vederea stoparii acţiunii.
In ciuda explicaţiilor coerente şi complete oferite de catre acesta, autoritaţile au refuzat o intervenţie prompta şi au incercat sa il determine sa renunţe la reclamaţiile depuse.

„Dintre cei cu care am vorbit la telefon, unii au incercat sa ma intimideze cu diverse formule arogante şi mustratoare. Mi-au comunicat in mod direct şi expres ca apelul meu nu este demn de 112, ca poliţia nu este responsabila in acest domeniu, ca daca Direcţia de Mediu din cadrul Primariei a dat aceasta dispoziţie, ea trebuie respectata de vreme ce se desfaşoara pe domeniul public” a spus martorul incidentului.

Asociaţia pentru Protecţia Pasarilor şi a Naturii Grupul Milvus, Societatea Carpatina Ardeleana – Satu Mare, Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din Romania, Asociaţia E-Consult Satu Mare şi Asociaţia Pet Hope din Timişoara condamna vehement modalitatea barbara de extirpare a ciorilor din oraşul Timişoara şi au depus sesizari la IPJ Timiş şi la Comisariatul Judeţean al Garzii de Mediu Timiş, aşteptand in prezent sancţionarea persoanelor responsabile de aceste atrocitaţi.

Conform reprezentanţilor ONG-urilor de profil, prin acest demers, a fost incalcat Art. 33. alin. (2) şi Art. 52. lit. d) din OUG nr. 57/2007 cu modificarile şi completarile ulterioare iar „gravitatea distrugerii cuiburilor este data şi de faptul ca in coloniile de ciori cuibaresc şi alte specii, cum ar fi: ciuful de padure (Asio otus) si vanturelul rosu (Falco tinnunculus), ambele specii care au un statut de protectie”.

In urma cu aproximativ 2 ani, aceeaşi conducere a USAMVB a dispus otravirea cainilor fara stapan din campus cu Furadan, o substanţa cu grad mare de toxicitate.
Studenţii de la vremea respectiva, actuali veterinari in Timişoara, susţinuţi de Asociaţia Pet Hope, au raportat uciderea animalelor in campus, chiar şi la Biroul de Arme, Explozivi, Substante Toxice, insa faptuitorii scapaţi nepedepsiţi au inţeles sa continue acţiunile ilegale.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.