Mita in mediul profesionist de la Universitatea de Vest

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 26.06.2015 13:59 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Procurori si poliţişti l-au prins in flagrant, in timp ce primea 600 de lei de la un student pentru a promova examenele, pe Ovidiu Aritoni, in varsta de 33 de ani, preparator de informatica la Facultatea de Matematica-Informatica din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara.

In cursul zilei de 25.06.2015, ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Timiş, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Timiş, cu sprijinul tehnic al Serviciului Operaţii - Biroul 2 şi Serviciului Roman de Informaţii, in baza denunţurilor formulate de trei studenţi din cadrul unei instituţii de invaţamant superior din Timişoara, au procedat la prinderea in flagrant a lui A.O., cadru didactic la aceeaşi instituţie de invaţamant. Denunţatorii sesizasera faptul ca A.O. pretinde de la studenţi sume cuprinse intre 100 şi 150 euro pentru promovarea examenelor.

Astfel, dupa ce denunţatorii in cauza au ieşit din biroul lui A.O., care a solicitat şi a primit suma de 300 lei de la fiecare, ofiţerii anticorupţie impreuna cu procurorul au intervenit, constatand ca persoana in cauza mai deţinea, pe langa sumele de bani marcate anterior şi unele inscrisuri cu numele unor studenţi şi mai multe sume de bani in lei, in total 1900 lei. A.O. a recunoscut faptul ca a mai solicitat şi primit de la mai mulţi studenţi diferite sume de bani pentru a le acorda o nota de promovare la examen.

In prezent, cercetarile continua in cauza pentru probarea intregii activitaţi infracţionale, A.O. avand calitate de suspect pentru savarşirea in forma continuata a infracţiunii de luare de mita, fapta prev. de art. 289 Cod pen. A.O. a fost reţinut de procuror pentru 24 ore şi urmeaza sa fie prezentat judecatorului de drepturi şi libertaţi de la instanţa competenta pentru luarea unei masuri preventive.

Universitatea de Vest: Toleranţa zero

”Universitatea de Vest din Timişoara investeşte resurse importante in menţinerea unui cadru academic sanatos şi cu principii morale puternice.
Instituţia are toleranţa zero faţa de comportamentele care deviaza de la principiile de onestitate, transparenţa, profesionalism şi excelenţa.
Evenimentul, pe cat de nedorit, este pe atat de necesar in descurajare unor acţiuni nedemne de mediul profesionist creat la Universitate.
Aceasta a fost şi ideea care a stat la baza protocolului semnat acum trei ani cu Direcţia Generala Anticorupţie, in premiera pentru invaţamantul superior din Romania, cand cele doua instituiţii s-au angajat sa realizeze campanii de prevenire şi informare la nivelul instituţiei.
Universitatea este probabil cea mai mare instituţie din vestul ţarii, cu peste 1000 de angajaţi şi mai mult de 15.000 de studenţi, insa responsabilitatea pentru actele respective ii aparţin in totalitate persoanei in cauza, singurul care va suporta consecinţele propriilor decizii.
Asemenea fapte nu au ce cauta in mediul academic şi vor fi eliminate de catre de comunitate, cu sprijinul partenerilor instituţionali.
Instituţia regreta faptul ca un om nu a inţeles ca Universitatea are toleranţa zero faţa de asemenea comportamente nedemne.
In plus, apreciaza implicarea autoritaţilor judiciare şi se bucura sa ii aiba aproape in menţinerea unui mediu academic sanatos” - spune UVT intr-un comunicat de presa.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.