Monument antimaghiar in centrul Timisoarei?

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 04.09.2012 12:17 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - După ce va scăpa Timişoara de monstruozitatea Acvariului din Piaţa Victoriei, primarul Nicolae Robu intenţionează să desfiinţeze şi parcarea din faţa Castelului Huniade, actualmente Muzeul Banatului, şi să creeze un spaţiu de promenadă,asemenea spaţiului dintre Catedrala Mitropolitană şi clădirea Operei.
Deocamdată, totul este la stadiul de idee, urmând ca în cel mai scurt timp să fie realizat şi un proiect pe acest subiect care să fie pus în practică în viitorul cel mai apropiat.
În mijlocul spaţiului de promenadă ar urma să fie construită o fântână sau să fie instalat un monument.
Unul dintre monumentele pe care le are în vizor primarul Nicolae Robu este Coloana Fidelităţii, care se află uitat de ceva vreme în cimitirul din Calea Lipovei, monument inaugurat de Franz Joseph, la 17 ianuarie 1853, în Piaţa Libertăţii, fostă Piaţa de Paradă, în memoria celor care au rezistat 107 zile în faţa asediului din anii 1848-1849 din faţa trupelor ungare.
Opera de artă a fost concepută de către arhitectul Josef Kranner, şi executat tot de el, într-un stil neogotic, inspirat de Rolandini şi tabernaculele gotice, având o înălţime de 20 de metri, a spus Ilieşiu N., în Monografia istorică a Timişoarei din 1943.
Piedestalul ansamblului este asemănător unei cetăţi, la baza căruia au fost amplasate creaturi inspirate din bestiarele medievale, iar pe acesta se ridică un al doilea, având patru turnuri ieşite în relief, ca bază pentru statuile alegorice, acestea din urmă fiind realizate de către sculptorul Josef Max.
Din această construcţie se înalţă un baldachin, sprijinit pe patru coloane zvelte. În mijloc se află statuia Fidelităţii ce ţine în mână cheile oraşului, iar peste tavanul baldachinului se află o boltă bogat ornamentată ce se termină într-o floare dublă.
În partea din faţă, deasupra baldachinului, se află stema imperială, iar sub statuie se poate citi inscripţia: „Franz Joseph I. Eroicilor apărători ai cetăţii Timişoara, în anul 1849”.
Soclul statuii reprezintă fortificaţiile Timişoarei, în timp ce monştrii reprezintă armatele revoluţionare maghiare, ceea ce a atras numeroase critici din partea ungurilor, fiind probabil şi motivul pentru care nici nu s-a prea vorbit despre acest monument.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.