Mraconia Banatului inspira artistii

Scris de Titus Balan | Publicat in 06.10.2014 19:09 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Cheia succesului pare a fi foarte simpla. Cu un mic amendament. Sa nu fie vorba de un demers politic sau administrativ. Aici e extrem de greu spre imposibil. Dar daca e sa ne referim la frumos ca rezultanta a artei e destul de facil. Nu e nevoie decat de o mana de oameni entuziasti si cu mare daruire in tot ce fac, un mic grup de plasticieni daruiti cu har. Se adauga un peisaj mirific si aproape gata, ca din nimic, un act artistic ce va ramane in memorie.

Asa a pornit Simpozionul International de Pictura „Dunare ART”, editia I.
Evenimentul este organizat de C.E.I. Grup, cu sustinerea Uniunii Artistilor Plastici din Romania – filiala Timisoara, in parteneriat cu Universitatea de Vest si cu Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana.

Acest adevarat ''pescar de talente" ce este pictorul timisorean Sorin Nicodim, a avut ideea de a reuni laolalta artisti plastici profesionisti pe care-i cunostea din peregrinarile sale pe diverse meleaguri.
In spiritul prieteniei a incercat sa intoarca ospitalitatea de care s-a bucurat la randul sau.
Singurul criteriu de admitere a fost talentul si dorinta de a spune ceva in mod creativ. Minunata vale a Mraconei de pe malurile Dunarii a dat cadrul necesar de inspiratie.
Participantii sunt nume ce au confirmat deja pe plan national si international in pictura contemporana, chiar daca sunt printre ei si unii foarte tineri: Carmen Ioana Anutza  -  Austria, Ioan Burlacu  - Romania, Ruta Eidukaityte - Lithuania, Antra Ivdra -  Latvia, Ieva Liepina - Latvia, Rafael Matias - Romania, Jurate Mitaliene - Lithuania, Sorin Nicodim - Romania, Miroslava Rakovic - Serbia, Andrei Rosetti - Romania, Adrian Sandu - Romania, Ivan Velchev - Bulgaria, Geanina Iustina Ivu - Romania, Nicolae Ungar - Romania.

„Frumusetea si unicitatea Cazanelor Dunarii trebuie cunoscute nu doar de turisti ci si de artisti, cei care transmit mai departe peisajele miraculoase si culorile, care pun in panzele lor toata splendoarea unui loc binecuvantat, cum este Mraconia. Schimbul de idei intre generatii si intre artisti proveniti din diverse culturi europene va genera cu siguranta conexiuni spirituale valoroase. Sunt fericit ca pot sa le ofer un spatiu in care sa creeze si sa se desfasoare, din care sa plece cu bagaj emotional atat de necesar oricarui creator de arta”, a declarat omul de afaceri Horatiu Rada, gazda ospitaliera si organizator  al acestei tabere de creatie.

In afara de munca asidua cu unelte specifice in fata panzei artistii au luat parte la drumetii pe apele fluviului si pe cararile muntilor si padurilor ce inconjoara toata valea, pentru studiu si adunare de impresii.
De asemenea a avut loc o conferinta interactiva cu tema „ Interferente culturale internationale'' moderata de pictorul Sorin Nicodim.
De partea stiintifica si teoretica s-a ingrijit criticul de arta Gabriel Kelemen, membru al Asociatiei Internationale a Criticilor de Arta, care a tinut si doua conferinte ce au trezit interes „Materie, Apa, Simbol” si „Atlantida Banatului de Severin, Misterele Cazanelor Dunarii, Ada Kaleh”.
Nu trebuie uitata cea care este omul de radio timisorean Amalia Matei, ce a reusit cu eforturi sa tina in mana toate componente acestei initiave artistice ca totul sa mearga ca pe roate.
Poate ca marele castig al acestui Simpozion este plusul de imagine, speram pozitiva, ce-l vor duce artistii la ei acasa despre meleagurile noastre dunarene.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.